Trafik Kazası Tazminat Ödemelerinde Hangi Belgeler İstenir?
Bilindiği üzere trafik sigortası, araç sahibi olan herkesin yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Kanunlar dahilinde yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Bu sigorta türü için genelde trafik kazası tazminat ödemelerinde hangi belgeler istenir gibi sorular merak edilmektedir. Bunların cevabına geçmeden önce ilk olarak trafik sigortası ve kapsamı hakkında daha detaylı bilgiler verelim.
Trafik Sigortası Nedir?
Trafik kazası tazminat ödemelerinde hangi belgeler istenir sorusundan önce trafik sigortasının ne olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Trafik sigortası; bir kaza anında karşı tarafta bedensel ya da maddi olarak oluşan zararların masraflarının karşılandığı bir sigorta çeşididir diyebiliriz. Bu kapsam içerisinde her yıl belirli bir miktar dahilinde ödemesi yapılır ve bu ödemelerin geciktirilmesi dahilinde kişilere para cezası verilebilir. Keza aynı şekilde kanunen zorunlu tutulan bu sigortanın yaptırılmaması halinde de kişiler para cezasına çarptırılacaklardır. O yüzden hem sigorta yaptırma hem de sigortanın ödeme işlemleri düzenli bir şekilde takip edilmelidir.
Zorunlu Trafik Sigortası Süresi Ne Zaman Dolar?
Zorunlu trafik sigortasının süresi, kanunen 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin ardından sigorta poliçesinin her yıl yenilenmesi zorunlu kılınmıştır. Yenileme işlemleri genellikle, poliçe bitim süresine yakın bir tarihte yapılmalıdır. Bu konudaki ödemeler açısından neredeyse her sene, araç sahiplerinin işlerini kolaylaştıracak yenilikler yapılmakta. Örneğin; sigorta şirketlerine ödenmesi gereken primler konusunda taksit imkanı getirilmesi gibi.
Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
Bu sigortanın limit ve kapsadıkları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Sigortayı yapacak olan bütün sigorta şirketleri için bu teminatlar aynı olmak zorundadır. Ancak ödeme yöntemleri ve fiyatlar konusunda şirketler arasında farlılıklar söz konusu olabilir. Zorunlu trafik sigortasının kapsadığı hususlar:
- Kişi ölüm ve tedavi giderleri: Hasarın meydana geldiği durumlarda her bir kişi için sunulacak olan vefat ve tedavi gideri masrafları
- Kaza ölüm ve tedavi giderleri: Hasar durumunda kazada bulunan her bir kişinin vefat ve tedavi masrafları giderleri
- Kazanın maddi giderleri ve tutarları: Hasar durumunda karşı tarafa ödenecek olan maddi zararların giderleri
Bu konular dahilinde trafik kazası tazminat ödemelerinde hangi belgeler istenir sorusunun cevabı önem kazanmıştır. Aşağıdaki konu başlığında çeşitli durumlar dahilinde hangi belgelerin istendiği belirtilmiştir.
Tazminat İçin Gerekli Olan Evraklar
Kişilerin trafik kazası yaşamaları dahilinde eğer sigortaları bulunuyorsa maddi zararın karşılanması için sigorta şirketlerine talepte bulunabilirler. Ancak bu talep dahilinde bu şirketler bazı evraklar isteyecektir. Bu teminatları ve teminatlar kapsamında istenen belgeleri 3 kategori altında değerlendirebiliriz. Bu belgeler genel evraklardan oluşup, hasarın niceliği ya da niteliğine göre farklılık gösterebilirler. trafik kazası tazminat ödemelerinde hangi belgeler istenir sorusu için kategoriler şöyle açıklanabilir.
Trafik Kazası Tazminat Ödemelerinde Hangi Belgeler İstenir; Maddi Zarar Tazminatı İçin İstenen Belgeler
Bu tip bir zarar için ödeme talep etmek adına sizden istenen evraklar genel itibari ile şöyle olacaktır:
- Poliçe örneği
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Hasara ait fotoğraflar
- İfade ya da görgü tanığı tutanakları
- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri
- Kazayla ilgili diğer belgeler
- Gerek görülmesi halinde eksper ve alkol raporu
Trafik Kazası Tazminat Ödemelerinde Hangi Belgeler İstenir; Vücuttaki Hasarlar İçin İstenen Belgeler
Eğer kaza anında yaralanma söz konusu ise tazminat dahilinde sizden talep edilecek belgeler şu şekilde olacaktır:
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Yaralının taburcu edildiğini gösteren hastane raporu
- Reçete
- Fatura, makbuz gibi tedavilerin belirtildiği gider belgeleri
Trafik Kazası Tazminat Ödemelerinde Hangi Belgeler İstenir; Sakatlanma Söz Konusu İse İstenen Belgeler
Eğer kaza sonrasında herhangi bir bedensel engel oluştuysa yani sakatlanma söz konusu ise o zaman sizden istenen belgeler şunlar olacaktır:
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Tam donanımlı ( tam teşekküllü ) bir hastaneden alınan ve bedensel engelin yani sakatlığın durumunu gösteren rapor
- Sakat kalan kişinin gelir durumunu gösteren belge
- Olay mahkemeye intikal ettiyse bu konuda hakkındaki mahkeme kararı
- Kazayla ilgili diğer belgeler
Vefat Durumunda Tazminat İçin Gerekli Olan Belgeler
Eğer bu kazada vefat ya da vefatlar gerçekleşmiş ise o zaman sizden istenen belgeler şunlar olacaktır.
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Ölüm muayene raporu
- Aile nüfus kayıt örneği
- Veraset ilanı
- Vefat eden kişinin gelir durumunu belgeleyen evrak
- SGK geliri bağlanmış ise gelirin peşin değerini gösteren evrak
- Kazayla ilgili diğer belgeler
Resmi makamlar ya da zararı karşılayacak olan sigorta şirketleri duruma göre sizden ek belge talep edebilme hakkına sahiplerdir.
Trafik Kazasında Araç Sahibinin Yükümlülükleri
Trafik kazalarında karşı taraftan kaynaklı sorunlar yaşanabildiği gibi, bizim açımızdan da hatalı durumlar yaşanmış olabilir. Yani biz de kazanın yaşanmasına sebebiyet verebiliriz. Bu yüzden kanunlarca belirlenmiş ve bunları bu tip davalar görülürken devreye sokan, verilecek kararı etkileyen ve sürücülere özel olan bazı yükümlülükler vardır. Bunlardan en önemlisi, trafik kurallarına uyulması ve zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasıdır. Ayrıca sadece bu sigortayı yaptırmak yetmez, ödemesinin de düzenli bir şekilde ödenmesi gerekmektedir. Trafik kazası tazminat ödemelerinde hangi belgeler istenir sorusundan sonra merak edilen bir diğer konu da trafik kazasından sonra araç sahiplerinin yani sürücülerin yükümlü olduğu konulardır. Bu konuları şu şekilde belirtebiliriz:
- Araç sahibinin poliçe geçerlilik süresi dahilinde meydana gelen hasara konu olan bütün durumları sigorta şirketine bildirmek zorunluluğu vardır. Kazaya halinde, bu durumu en kısa sürede sigorta şirketine bildirilmeli ve istenen evrakları teslim etmelidir.
- Sigortayı yaptıran kişinin herhangi bir kaza sonucunda oluşan zararı “ağırlaştırmaması” gerekir. Kazaya ek olarak fazla tazminat alabilmek adına yapılan her türlü girişim, sigortanın feshine yani iptaline neden olur.
- Sigorta sahibi kişinin sorumluluklarından biri de, zararı azaltma veya kurtarma yükümlülüğüdür. Yani kazanın gerçekleştiği durumlarda, zararı önlemek ve azaltmak için çaba göstermesi gerekir.
- Kaza sonucu oluşan zarardan dolayı sigortalının şahsına dava yolu ya da farklı yollarla bir tazminat talebi ulaşırsa veya aleyhine cezai kovuşturmaya geçildiği hallerde, durumdan sigorta şirketini haberdar etmeli ve şahsına ulaşan ihbarname, davetiye gibi bütün belgeleri anında sigorta şirketine ulaştırmalıdır.
- Araç sahibi ortaya çıkan ve trafik sigortasına konu olmuş durumla ilgili farklı sigorta sözleşmeleri, poliçeleri varsa sigorta şirketlerinin her birine bu hasarın ya da hasarların meydana geldiğini bildirmeli.
- Maddi hasarlı trafik kazalarında tutanak düzenlenmesi şarttır. Bu yüzden tutanak tutma esnasında araç sahibi mutlaka aracını güvenli bir bölgeye çekmelidir.
Bunlar uygulanmadığı takdirde sigorta şirketleri ile sigortalı arasında anlaşmazlıklar meydana gelebilir.