İstinaftan Sonra Temyiz
İstinaftan sonra temyiz hakkı açık olan davalarda elde edilen sonucun hukuki bulunmadığında yeniden yargılama yolu açılabilir. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde istinaftan sonra temyiz adımları şekillendirilerek alınan kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir. İstinaf ve temyiz hususları kararın bozulması için olağan hukuk yollarıdır. Bu olağan hukuk yolları aracılığı ile alınan kararın yeniden gözden geçirilmesi mümkün kılınacaktır. Ayrıca süreç içerisinde sadece alanında uzman olan isimlere yer verilmesi de çok önemlidir. Alanında uzman olmayan bir ekip ile müvekkil avukat iş birliği kurulduğu zaman dava sürecinde de sıkıntılar meydana gelebilir.
İstinaftan Sonra Temyiz Hakkı Var Mı?
İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir. Gerekli olan temyiz başvurusunun bu süre içerisinde tamamlanması gerekir. Yargılama süreci içerisinde temyize gerekçe olarak sunulan unsurlar ve bu unsurların net olarak açıklanması da oldukça önemlidir. Başvurunun konunun uzmanları tarafından yapılması gerekli olan tüm detaylara dikkat edilmesini de beraberinde getirir.
İstinaftan Sonra Temyiz Süreci Hakkında Bilinmesi Gereken Temel Detaylar Nelerdir?
İstinaftan sonra temyiz ile alakalı temelde göz önünde bulundurulması gerekenler;
- Temyiz sürecinde tebliğin akabinde verilen 15 günlük süreye çok dikkat edilmesi gerekir. Tebliğin yapılmasından kaynaklanan bir temyiz hakkı kaybı olursa bu durumun da anında bildirilmesi için ayrıca itirazda bulunma hakkına sahipsiniz.
- Kişilerin temyiz başvurusunda bulunması için ele alınan davanın tarafı olması isteniyor. Yargılana kişinin temsil hakkına sahip olan annesi, babası ya da eşi de temyiz başvurusunda bulunabilir. Tabi ki vekaletini avukata vererek avukat aracılığı ile tüm temyiz başvuru takip adımlarının tamamlanması da mümkün kılınmıştır.
- Cumhuriyet Savcısı da aynı şekilde sanık için temyiz başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.
Bu alanda konunun uzmanları ile iş birliği kurduğunuz zaman temyiz sürecine dair tüm bilgilere anında erişim sağlama hakkına sahip olabilirsiniz.
Başvuru Nasıl Yapılır?
İstinaftan sonra temyiz başvurusunun yapılması için bölge adliye mahkemesine dilekçe sunulması gerekmektedir. Bu dilekçe kapsamında temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm detaylara yer verilmesi gerekir. Bu noktada sanığın tutukluluk hali sürüyorsa kişilerin kendi cezaevleri müdürlükleri aracılığı ile dilekçelerini oluşturarak sunmalarına da imkan tanınmıştır.
Her bağlamda tarafların kararın kontrolü için başvuruda bulunma hakkının sunulmasına önem verilir. Dilekçede temyiz sebebine yer vermeyen başvuruların olumlu yanıtlanması zor olabilir. Bu nedenle alanında uzman olan isimlerden dilekçenin hazırlanma sürecinde yardım almak ve açık, anlaşılır bir dilekçe hazırlamak oldukça önemlidir.
Hangi Suçlar Temyiz Kapsamındadır?
Suçların temyiz kapsamında değerlendirilip değerlendirilmediği de çok önemlidir. Sıralanacak olan suçların temyiz başvuru hakkı kapsamında olduğu açıklanmıştır;
- Kişilerin tehditte bulunması, halk arasında korku ve panik yaratılması, halkın paniğe sevk etmek için tehdit etme gibi adımlarda direkt olarak temyiz hakkı vardır.
- Suç işlemesi için karşı tarafın tahrik edilmesi, işlenen suç hakkında olumlu yorumlar yaparak suçu ve suçluyu övme girişimleri de direkt olarak temyiz hakkına dahildir.
- Halkın askerlik görevinden soğutulması ve halkın teröre yönlendirilmesi de temyize açık durumlardır.
Bu suçlar üzerine yapılan duruşmaların kararlarının temyize gitmesi için uygun usullere göre başvuru dilekçesi hazırlanabilir.
Temyiz Kararının İncelenmesi
Temyiz kararı incelenirken hem usulen hem de esasen incelenir. Bu noktada usulen inceleme adımında bir sorun meydana gelmezse esasen incelenir ve temyizin kabulüne/reddine karar verilir. Temyiz kararının incelenmesi ve ret süreci içerisinde alınan kararın neye dayanılarak ortaya koyulduğu da ayrıca belirtilir. İstinaf kapsamında olduğu gibi kararın duruşmalı duruşmasız olma gibi bir değişkenliği de yoktur. Alınan kararın sonucu taraflara bildirilir.
İstinaf Süreci Nedir?
İstinaftan sonra temyiz hakkında bilgi almadan önce istinaf sürecinin temel özelliklerine dair bir bilgi sahibi olunması gerekir. Bu husus kapsamında kişilerin özellikle mahkemenin kararının tebliğ edilmesinden sonra 7 günlük bir süre içerisinde istinaf başvurusunu dilekçe ile yapması gerekecektir. Dilekçe ile yapılan bu başvurunun olumlu/olumsuz kararına, duruşmalı şekilde ya da duruşmasız şekilde karar verilebilir. İstinafın başvurusunda nelerin bu kararın yeniden ele alınmasına gerekçe olduğunun açık olarak dilekçede yer bulması gerekiyor.
Kişilerin bir suça maruz kalmaları ve zarar görmeleri durumunda ise mahkemeden istinaf hakkından faydalanmak için ayrıca bir gerekçe sunmasına gerek kalamayacaktır. İstinaftan olumsuz yanıt alınması ya da istinafta elde edilen sonucun yeterli görülmediği durumlarda temyiz hakkınızı kullanabilirsiniz.
Olağanüstü Hukuki Yolları Arayın!
İstinaftan Sonra Temyiz; İstinaf ve temyiz gibi adımların her biri hukuki olağan yolların aranmasıdır. Bu noktada olağanüstü seçenekler de mevcuttur. Örneğin olağanüstü yollar kullanılarak şu detayları göz önünde bulundurarak yargılamanın yenilenmesi istenebilir;
- Yargılamanın tekrarlanmasına en temel gerekçelerin başında mahkemeye sunulan belgelerden herhangi birinin sahte ya da yanıltıcı olması geliyor. Bu tür bir belge üzerine yapılan yargılamaların yenilenmesi için gerekli olan başvurular anında tamamlanabilir. Ayrıca mahkemeye sahte belge sunan kişinin adaleti yanıltma sebebi ile ayrıca cezaya çarptırılacağının da altı çizilmelidir.
- Şahitlerin kasti olarak yanlış bilgi vermesi ya da bilirkişilerin raporlarında usulsüzlük olması durumunda da yeniden yargılamanın önü açılmaktadır. Aynı şekilde hakimin yargılanan kişiyi işlediği suçun dışında herhangi bir husus sebebi ile yargılaması ve suçlu bulması da temel sorunlar arasındadır.
- Yeni bir delilin ortaya çıkması ve bu delilin daha öncesinde alınan mahkeme kararını yeniden gözden geçirmeye itecek bir unsur olması da yeniden yargılama için gerekli başvurunun yapılmasını mümkün kılabilir. Tabii ki bulunan delilin hukuki yollardan elde edilmesi gerekiyor. Hukuksuz olarak gizli biçimde elde edilen delillerin mahkemeye sunulması sunan kişiyi suçlu gösterebilir.
Bu detaylar için gerekli olan başvurular yapılırken de konunun uzmanlarından yardım almak çok önemlidir. Hukuk Büroları olağanüstü hukuki yolların tüketilmesi konusunda da size gerekli olan desteği sunacaktır.
Kanun Yararına Kararın Bozulması
Mahkeme tarafından alınan kararın kanun yararına bozulması gibi olağanüstü bir kanun yolu daha söz konusudur. Bu alanda kanun yararına bozma adımlarının tamamlanması için öncelikle temyiz ya da istinaf gibi adımların kullanılmamış olması gerekiyor. Bu yöntemler olağanken kanun yararına kararın bozulması ise olağanüstü hukuki yollardan biri olarak nitelendirilmektedir. Mahkeme kararında hukuka aykırı bir detayın söz konusu olduğunu iddia ve ispat etmenizin sonrasında süreç başlatılacaktır.
İstinaftan Sonra Temyiz Konusunda Avukat Desteği
İstinaftan sonra temyiz konusunda avukat desteği alma hakkınız tabi ki vardır. Hukuk Bürolarında dava sürecinde incelemelerin sorunsuz şekilde tamamlanması ve tüm aşamaların sorunsuz şekilde size bildirilmesi konusunda uygun alt yapı geliştirilmiştir. Siz de istinaf sonrasında temyiz ile alakalı detaylarda Hukuk Büroları ile iş birliği yapma imkanını elde edebilirsiniz.