İcra Takibinin Durdurulması
İcra ve İflas Hukuku’nda icra takibinin durdurulması; takibin ilerleyerek, kişinin mal varlığına haciz konmasını engellemek amacıyla yapılır. İcra takibinin durdurulabilmesi için, iki olanak vardır.
- İlamlı icra takibi
- İlamsız icra takibi
Her iki icra takibinin kendine özel durumları vardır. Tehir-icra talebi yani icra takibinin durdurulması, mahkeme tarafından karar verilmiş ve bu karar ilamlı icra takibine konulmuşsa, karar Yargıtay ya da Bölge Adliye Mahkemesi tarafından incelemeden geçerek, kesinleşmesinin beklenmesine gerek olmaz.
Mahkemenin verdiği kararın kesin olması durumunda Yargıtay’a ya da Bölge Adliye Mahkemesine başvuru yapılamadığında, tehir-icra talebi yapılamaz.
İlamlı İcra Takibi Nedir?
Alacaklı kişinin elinde bir mahkeme kararının yani mahkeme ilamının bulunması, icra takibinin ilamlı olarak yapılmasını ön görür. Alacaklı, elindeki bu belge ile takip talebiyle icra müdürlüğüne başvuru yaparak, icrayı başlatabilir.
İlamlı icra takibi yapılırken;
- Alacağa dair ispat ve belge gösterilmesi gerekir.
- Mahkeme kararı
- Mahkeme nezdinde yapılan sulh, kabul ya da feragat belgesi
- Hâkim kararı
- Noter senedi ve
- İcra ve temyiz kefaletnameleri olmalıdır.
İlamlı icra takibinde, mahkeme kararının kesinleşmesi diye bir şey yoktur. Bunun yanında borç, mahkemece belirlendiği için, borca itiraz edilemez. Zamanaşımı, ifa ve temyiz davaları açılabilir. İlamlı icralarda zaman aşımı 10 yılken; bu süre zarfında hiçbir işlem yapılmazsa, icra dosyası kendiliğinden düşecektir.
İcra Takibinin Durdurulması;İlamsız İcra Takibi Nedir?
Cebri icra yolu anlamına gelen ilamsız icra takibi; mahkeme kararıyla, alacağı dair belge ya da ispatlanması gereken bir şey yoktur. Sadece para ya da teminattan doğan alacaklar alınabilir.
İlamsız icra takibi; genel haciz, kambiyo senetlerine dair haciz, kiralanan taşınmazlara ait icra olmak üzere 3 farklı yolla yapılabilir. İlamsız icrada, borcu kişinin ödeme emrinin tebliğ edilmesiyle birlikte, en geç 7 gün içinde itirazda bulunması durumunda, icra takip işlemi durdurulur.
İlamlı ve İlamsız İcra Takibinin Kaldırılması Davası Nasıl Yapılır?
Hem ilamlı hem de ilamsız icra takibinde, tarafların uyması gereken hususlar bulunur. Bu hususlardan bir tanesi ise; borçlunun itirazı sonrası, alacaklının yapacaklarıdır.
Alacaklı;
- 6 ay içinde İcra Mahkemesi’ne başvuru yaparak, itirazın kaldırılması talebini yapabilir.
- 1 yıl içinde genel mahkemede itirazın iptali için dava açma hakkına sahiptir.
- Alacaklı; imzası kabul edilen adi senet, noter tasdikli senet, resmi daire ya da yetkili makamlardan usulüne göre alınan belge ya da makbuzu, mahkemeye sunmalıdır.
Bu belgelerden en az 1 tanesi ile alacaklı, itirazın kaldırılması için 6 ay içinde dava açma hakkını kullanılır. İtirazın haksız olduğu yönünde karar çıkması durumunda; icra takibinin durdurulduğu yerden devam etmesine karar verilir. Aynı zamanda davalının kötü niyet beslediği öngörülür ve icra inkâr tazminatı ödemesine hükmedilir.
İcra Hangi Durumlarda Durdurulur?
İcra mahkemesi tarafından, borcun ertelendiği iddiasının haklı bulunması durumunda takip iptal edilmez ancak icra takibinin durdurulması gerçekleştirilir. Borçluya belli bir süre verilir.
Bu süre içinde hala borç ödenmemiş gözüküyorsa, icra takibi işlemine devam edilir. Borçlunun resmî belgelerle iddiasını ispat edememesi durumunda, İcra Mahkemesi, icranın geri bırakılması talebini de reddedecektir.
İcra Takibinin Durdurulması; İcra Takibi Kararının Kesinleşmesi Gerekiyor mu?
İdare aleyhine açılmış bir haciz ya da ihtiyati haciz uygulamalarında; ilgili davada verilen kararların yerine getirilmesi için kesinleşmesi beklenmez. Dayanak ilam olduğunda, eda hükmü içerikli alacak davasına ilişkin olduğundan, kararın infazının kesinleşmesi gerekmemektedir.
İcra Takibinin Durdurulması Hacizleri Engeller mi?
İcra Mahkemesi kararıyla alınan takibin geçici süreyle durdurulması, takibin dondurulmasını sağlar ve icra işleminin devam etmesini önler. Alınan bu karar, takibin gelmiş olduğu süreye etkisi olmaz. Yani haciz yapılmış ve takip geçici olarak durdurulmuş olsa da hacizlerin kaldırılmasını engellemez.
İcra Takibi Tedbiren Durdurulabilir mi?
Sahtecilik sebebiyle açılan menfi tespit davalarında; Cumhuriyet Savcılığı’na aynı gerekçeyle yapılmış şikâyetler ya da Ceza Mahkemesi tarafından açılan davaların kendiliğinden icra takibinin durdurulması gibi bir durum söz konusu değildir.
Bunun yanında Cumhuriyet Savcılığı ya da Ceza Mahkemesi tarafından tedbir kararı alınmışsa, icra takibi durdurulabilmektedir.