İcra Takibi Nasıl Yapılır?
Sizin de bilmiş olduğunuz gibi icra günümüzde oldukça yaygın olarak karşılaşılan ve alacaklı kişilerin borçlu olan kişilerden alacağını tahsil edilmesi için başvurduğu yöntem olur. Devlet tarafından yürütülen bu süreç alacaklı kişinin borcunu daha kolay bir şekilde tahsil edebilmesine olanak verdiği gibi sürecin hızlı bir şekilde sonuçlanması mümkün olur. İcra takibi oldukça kapsamlı bir konu olup ülkemizde geniş bir uygulama alanı bulunur. Biz de bu yazıda icra takibi nasıl yapılır sorusuna cevap verip süreç içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü bilgiyi sizlere aktardık.
İcra Takibi Nedir?
İcra takibi nasıl yapılır konusu içerisinde öncelikle icranın ne olduğunu açıklığa kavuşturmak ile başlayalım. En basit tabir ile icra nedir sorusuna cevap verecek olursak herhangi bir borcu devlet zoru ile tahsil etmeye verilen isimdir. Bu süreç içerisinde yetkili olan kurum İcra Müdürlüğü olup icra dairesi aracılığıyla takip işlemi yürütülür. İcra takibi nedir konusu ise borcunu tahsil etmek isteyen alacaklı kişinin İcra Müdürlüğü’ne başvurduktan sonra icra dairesi tarafından başlatılan yasal sürece verilen isimdir. İcra takibi konusu geniş bir uygulama alanı bulup ülkemizde de alacaklı kişiler tarafından sıklıkla kullanılır.
İcra Takibi Nasıl Yapılır; Kimler İcra Takibi Yapar?
İcra takibi içerisinde şimdi de kimlerin icra takibi başlatabileceğini açıklayalım. Öncelikle icra takibi başlatılabilmesi için ortada bir borcun var olması ve bunu ispatlar nitelikte bir argüman bulunması gerekir. Borçlu kişinin borcunu kanıtlayabilecek nitelikte argümana ya da bir başka deyişle kanıta sahip olan kişiler icra dairesi aracılığı ile bu borcu tahsil edebilir. İcra takibi süreci başlatabilen kişiler ise genel olarak aşağıdaki gibidir.
- Sözleşmeden doğan borçlar
- Taksitli alışveriş borçları
- Kira borçları
- Nafaka borçları
- Ürün ve hizmet satın alımında doğan borçlar
İcra Takibi Nasıl Yapılır; İcra Takibi Aşamaları
İcra takibi konusu içerisinde şimdi de icra takibi aşamaları hakkında sizleri bilgilendirelim. İcra takibi öncelikle alacaklı kişinin kendisine yakın olan bir icra dairesine başvurması ile başlar. Burada söz konusu borcu kanıtlar nitelikte bir argüman sunması ( fatura, senet ya da sözleşme ) sürecin daha hızlı ilerlemesine neden olacaktır. Daha sonrasında İcra Dairesi söz konusu borç hakkında borçlu kişiye bir tebligat gönderir. Bu tebligata itiraz etmesi ve cevap vermesi için kendisine bir haftalık süre tanınır. Eğer bu bir hafta içerisinde herhangi bir şekilde cevap verilmezse sözleşmede, faturada ya da alacaklı kişinin belirtmiş olduğu adrese haciz işlemi başlatılır. İtiraz olması durumunda ise süreci daha da uzayabileceği için tam olarak ne zaman sonuçlanacağı önceden bilinemez. İcra takibi konusu içerisinde bizim tavsiyemiz herhangi bir haksızlık yaşamamanız için kesinlikle bir avukat yardımı almanızdır. Sürecin ilerleyişi konusunda gerekli olan bütün teknik bilgiye ve tecrübeye sahip olan icra avukatı hakkınızı sonuna kadar savunup borcun kısa sürede tahsil edilmesini sağlayacaktır.
İcra Takibi Nasıl Yapılır; İcra Takibi Masrafları
Neredeyse her konuda olduğu gibi icra takibi de beraberinde bazı masrafları getirir. Bu masraf davadan davaya değişkenlik gösterebileceği için herhangi bir miktar vermek doğru olmayacaktır. Ancak icra takibi nasıl yapılır konusunda oluşabilecek masrafları borçlu kişiye ödetmeniz mümkündür. Söz konusu bu masraflar icra takibi nasıl yapılır konusunda muhatap olan borçlu kişinin borcuna eklenerek tahsil edilir. İşte bu gibi durumlarda avantajlı konuma geçebilmek için bir icra avukatından yardım almanızda fayda vardır. Uzman bir icra avukatı süreç boyunca sizlerin yanında olur.