Hukuk Yargılanmanın Yenilenmesi
Hukuk yargılanmanın yenilenmesi aşamasında kesinleşmiş olan kararın herhangi bir uyuşmazlıkta bozulması söz konusu değildir. Bu nedenle alınan kararın bozulması ve yargılanmanın yenilenmesi kararının ancak olağanüstü hukuki yollara aranarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu olağanüstü yollar incelenirken kişilerin muhakkak alanında uzman olan isimler ile iş birliği kurması gerekiyor.
CMK md.311 tarafından size verilen bu hak kapsamında Hukuk Bürosu aracılığı ile gerekli olan başvuruları tamamlama imkanını elde edebilirsiniz. Hukuk yargılanmanın yenilenmesi aşamasında hukuk bürosu kapsamında hizmet veren alanında uzman olan avukatlardan destek alarak sürecin sorunsuz tamamlanmasını mümkün kılabilirsiniz.
Hukuk Yargılanmanın Yenilenmesi Süreci Nasıl İşler?
Hukuk yargılanmanın yenilenmesi ile alakalı temel manada dikkate alınması gerekenler;
- Yargılanmanın yenilenmesi konusunda bir süre kısıtlaması söz konusu değildir.
- Kesinleşmiş olan biri hüküm üzerinden istenilen anda gerekli koşullar yerine getirilerek yargılamanın yenilenmesi, karar verilebilir.
- Bir süre sınırlamasının konuşmaması hakların korunması için bir fırsat sunuyor. Sanığın haklarının korunması ile alakalı olan unsurlarda diğer olağanüstü yollarda da bir süre kısıtlaması olmayacaktır.
- Bu alanda örneğin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Bölge Mahkemesine yapılacak olan başvuru için 1 aylık süre verilmiştir. Fakat sanığın yararına olan başvurularda herhangi bir süre kısıtlaması söz konusu olmayacaktır.
Bu detayların kanıtlanması kapsamında çok daha kısa bir süre içerisinde yargılamanın yenilenmesi başvurusunun olumlu yanıtlanması mümkün kılınabilir.
Hakimin Yapmış Olduğu Hata Sebebi ile Yargılamanın Yenilenmesi
Hukuk yargılanmanın yenilenmesi konu başlığında özellikle hakimin yapmış olduğu hatalardan dolayı talepte bulunacak kişilerin belgelendirme konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Hakimin yapmış olduğu hataların belgelenmesi hususunda sorunsuz bir alt yapı hazırlanmalıdır. Bu usulsüzlüğün hangi neden ile ve hangi delillere dayanarak iddia edildiği açıklanmalıdır. Somut deliller sunmadan bu gerekçeye dayanarak yargılamanın yenilenmesinin söz konusu olmayacağının da ayrıca altı çizilmelidir.
Hukuk Yargılanmanın Yenilenmesi ve Yeni Delil Sunulması
Hukuk yargılanmanın yenilenmesi kapsamında en sık yer verilen seçeneklerden biri de mahkemeye yeni delil sunulmasıdır. Bu aşamada suçlu olan tarafın gerekli olan delil toplama adımının tamamlanmaması sebebi ile normalde alacağı cezadan çok daha düşüğüne tabi olması durumunda yeni delillerin ortaya çıkması ile yargılamanın yenilenmesi talep edilebilir. Yargılamanın yenilenme süreci içerisinde sunulacak olan delilin mahkemenin gidişatını değiştirebilecek nitelikte olması da önemlidir. Delilin arz ettiği önem mahkeme gidişatını değiştirecek seviyede değilse bu sebep ile yapılan yargılama yenileme istemlerinin ret yanıtı ile karşılaşacağının da ayrıca bildirilmesi gerekiyor.
Hukuk Yargılanmanın Yenilenmesi ve Sahte Belge Sunulması
Yargılama sürecinde mahkeme dosyasına sahte belge dahil edilmesi mahkemenin yenilenmesi için yeterli bir unsur olacaktır. Sunulan belgelerin sahte olduğuna ilişkin bilirkişi raporu alınması süreci hızlandıracak olan faktörlerdendir. Özellikle mahkemenin karar verirken temel aldığı belgelerden birinin sahte çıkması durumunda yargılamanın yenilenmesi kadar alınacak olan cezai hükmün de değilim göstereceği belirtilmelidir. Sadece yargılamanın yenilenmesinde değil buna ek olarak sahte ve yanıltıcı bilgi belge sunan kişilerin mahkemeyi yanıltma ve adaleti yanlış yönlendirme sebebi ile haklarında soruşturma başlatılacağının da dile getirilmesi gerekiyor.
Şahitlerin Yanlış İfade Vermesi
Mahkemede karar alınırken istifade edilen şahit görüşlerinin yanlış şekilde beyan edilmesi ve yalancı tanıklık yapılması da direkt olarak yargılamanın yenilenmesi kararının alınmasına sebebiyet verecektir.
Bu alanda kişilerin yanlış ifade verdiklerini kanıtlamak için ayrıca bir delil gerekir ya da yalancı şahitlik yapan kişilerin kendi suçlarını ve mahkemeyi yanlış yönlendirdiklerini ifade etmeleri de yeterli olacaktır. Bu yanlış yönlendirmelerin bir cezai yaptırımı olduğu da unutulmamalıdır. Aynı durum bilirkişi raporlarında da geçerlidir. Mahkemeye sunulan en temel güvenilir belgelerden olan bilirkişi raporları aracılığı ile yanlış bilgilendirme yapılması durumunda da yargılamanın yenilenmesine ilişkin talepte bulunabilirsiniz.
Sanığın İkrarı
Bir mahkemede suçtan dolayı yapılan başvuruların sonucunda beraatına karar verilen kişinin mahkemede suçunu açıklaması durumunda sanığın ikrarı sebebi ile yargılamanın yenilenmesi istenebilir. Bu alanda esas olarak alınacak olan hususun beraat kararının bozulması ve yargılamanın yenilenerek sürecin yeniden gözden geçirileceğinin de belirtilmesi gerekiyor. Sanığın ikrarı sürecinde suçun kabulü durumlarına diğer yargılama yenileme branşlarından daha nadir rastlandığının da ayrıca belirtilmesi gerekiyor.
İnfaz Askıya Alınır Mı?
Hukuk Yargılanmanın Yenilenmesi; Yargılamanın yenilenmesi kararının çıkması durumunda dahi daha önceki hüküm kapsamında yer alan cezai yaptırımın askıya alınması gibi bir durum kesinlikle söz konusu olmayacaktır. İnfazın askıya alınması ancak yargılamanın yenilenmesinin sonrasında yeni bir kararın çıkması ile meydana gelebilir. Bir diğer alternatif olarak da cezanın infazının da durdurulması ve geri çekilmesi için ayrıca bir başvuru yapılması mümkündür.
Yargılamanın Yenilenmesinde Cezai Hüküm
Hukuk Yargılanmanın Yenilenmesi; Bu alanda alınan mahkeme kararlarının bir cezai hükme dayanması mümkündür. Fakat alınan kararın dayandırıldığı hükmün daha öncesinde ilga edilmiş olması yargılamanın yenilenmesi için yeterli bir sebeptir. Bu alanda hangi kararın hangi gerekçe ile ilga edildiği ve mahkemenin yeniden yargılama yapmasının nasıl bir katkı sağlayacağı ile alakalı tüm detayların göz önünde bulundurulması gerekiyor. Sunulan bu cezai unsurların geçerliliği hakkında detayların fark edilmesi için konusunda uzman bir ekip ile iş birliği yapılması oldukça büyük önem arz etmektedir.
İnsan Haklarının İhlali Durumu
Hukuk Yargılanmanın Yenilenmesi; Kişilerin mahkeme kararlarının insan haklarını ihlal etmeleri gerekçesi ile de yargılamanın yenilenmesini isteyebilirler. Bu aşamada sadece mahkemenin almış olduğu sonuç kararının değil yargılamada geçerli olan tüm hususların insan haklarına aykırı olmasına ilişkin itirazda bulunma gibi bir hakkınız bulunuyor.
İtiraz kapsamında herhangi bir süre kısıtlaması olmadığını dile getirmiştir. Bunun tek istisnası insan haklarının ihlali sebebi ile yapılacak olan itirazlardır. Alınan kararın kesinleştirilmesinin sonrasında 1 sene içerisinde gerekli olan itiraz başvurularının gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde bu gerekçe ile yapılacak olan başvuru hakkını kaybedersiniz.
Hukuk Yargılanmanın Yenilenmesi; Kanun Yararına Kararın Bozulması
Kanun yararına kararın bozulma işlemleri kademeli şekilde tamamlanabilir. Öncelikli olarak bu adımın uygulanması için alınacak olan kararın temyiz ve istinafa gitmeden direkt olarak onaylanmış olması gerekiyor. Bunun yanı sıra alınacak olan kararın hukuki olmadığının da ayrıca eklenmesi gerekir. Alınan karar dahilinde hangi boyutun hukuka aykırı olduğunun tanımlanması ve kanıtlanması ile beraber kanun yararına bozulma adımı gerçekleştirilebilir. Bu noktada hakimin kendi inisiyatifine bırakılmış olan unsurlarda kanun yararına bozulma gibi bir talepte bulunmanız söz konusu değildir. Kanun yararına bozulma süreci içerisinde hakim inisiyatifleri kapsam dışındadır.
Hukuk Yargılanmanın Yenilenmesi; Konunun Uzmanlarından Yardım Alın
Hukuk yargılanmanın yenilenmesi alanında kişilerin gerekli olan başvuruları bu alanda uzman olan isimler ile yapması gerekiyor. Hukuk Büroları yargılamanın yenilenmesi isteminin kurallara uygun şekilde yetkili birimlere iletilmesi konusunda size gerekli olan desteği sunacaktır. Mağduriyetinizin giderilmesi için size sorunsuz biçimde destek vermeye devam edecektir. Avukatlar ayrıca süreç içerisinde başvurulardan mahkeme aşamasına kadar her adımda müvekkillerin bilgilendirilmesini de mümkün kılacaklardır.