Hukuk İstinaf
Hukuk istinaf yolu ile mahkemede alınan kararların usule ya da genel hukuki gerekçelere uygun olmadığı durumlarda yeniden yargılama yolunun açılması manasına gelmektedir. Asıl mahkemeden sonraki aşama, ikinci derece manasına da gelmektedir. İstinaf kapsamında alınan kararların da dikkate alınmaması ve uygun görülmemesi durumunda temyizi adımı atılabilir. Bu aşamaların her birinde alanında uzman olan isimler ile iş birliği yapılması gerekmektedir. Hukuk Bürosu aracılığı ile istinaf adımları da dahil olmak üzere tüm itirazların tamamlanması sağlanır. Bu alanda yardım aldığını büro sizin için tam manası ile yönlendirici olacaktır.
İstinaf Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Hukuk istinaf denildiği zaman kişilerin dikkate alması gereken en temel hususlar;
- Bölge adliye mahkemelerinde ağır ceza mahkemelerinden alınan kesinleşmiş hükümlere dair istinaf kararı çıkması mümkün değildir. Ancak bazı istisnaları mevcuttur. Yargılamanın sonucunda 15 sene ve daha fazlasında bir cezaya hükmedildiyse bu konuda hukuk istinaf başvurusunda bulunulabilir.
- Kişilerin istinaf adımının tamamlanması için mahkeme kararının kesin biri hal almasının sonrasında en geç 7 gün içerisinde başvurularının tamamlanmış olması gerekir. Bu sürenin geçirilmesi durumunda istinaf hakkı da kaybolmuş olur.
- Ancak kararın kesinleşmesinin tebliği ile alakalı sorunlar meydana gelir ve bu neden ile istinaf hakkı elden kaçırılırsa direkt olarak itiraz başvurusu yapılabilir ve istinaf hakkından faydalanmak için ek bir süre verilir.
Dilekçe Nasıl Hazırlanır?
İstinaf isteğinin olumlu yanıtlanması için dilekçenin usullere uygun bir biçimde hazırlanması gerekir;
- Başvurunun Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılma sürecinde istinafın neden gerekli olduğuna dair tüm gerekçelerin ayrıntılı bir biçimde dilekçeye yansıtılması gerekmektedir.
- Dilekçe sanığın lehine ya da aleyhine istinaf için kullanılabilir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir.
- İstinaf başvurusunun yapıldığına dair karşı tarafın da bilgilendirilmesi sağlanır. Bu şekilde hızlı ve sorunsuz bir şekilde karşı taraf bilgilendirilir ve eğer dilerlerse onlar da istinaf hakkından istifade edebilir.
- Suç kapsamından zarar gören kişilerin istinaf başvurusundan istifade ederken detaylı bir gerekçe göstermesi gerekmemektedir. Onların suçtan direkt olarak etkilenmiş olması istinafın gerekliliği konusunda gerekli olan unsur olarak kendini göstermektedir.
- Yapılan başvuruların sonrasında Bölge Adliye Mahkemesi verilen dilekçeler üzerinde gerekli olan incelemeleri tamamlayacaktır.
Bu detaylar üzerinden yüksek verimliliği pekiştirme fırsatını da yakalayabilirsiniz. İstinaf hakkı ve daha fazlası bağlamında avukatlar size gerekli olan desteği hukuki manada verecektir.
Hukuk İstinaf ve Duruşmalı İnceleme
Hukuk istinaf alanında yapılan başvuruların ve davanın durumunun duruşmalı bir biçimde incelenmesinin istenmesi de mümkündür. Kararın alınma yetkisi direkt olarak İstinaf Mahkemesi’ne aittir. Kişilerin bu alanda ayrıca bir talepte bulunması ya da bulunmaması duruşmalı inceleme yapma kararına etki etmez. Ayrıca bu duruşmalı inceleme kararının alınması için bir cezai müeyyide sınırı da söz konusu değildir.
Duruşmalı verilen kararlarda sunulan dilekçeler ve veriler incelenir. Bunun sonrasında İstinaf mahkemesi başvuruyu haklı görerek kararın yeniden oluşturulmasını sağlayabilir. Bu alanda olumsuz yanıt verilirse istinaf başvurusunun reddedildiği açıklanır. Alınan bu kararın sonrasında bir de temyiz hakkı söz konusudur. Alınan kararlara bu tür itiraz yollarının açık olması hakların muhafaza edilmesi için sunulan imkanlardandır.
İstinaf Başvurusunu Hangi Mahkeme Kararlarına Karşı Yapabilirsiniz?
Hukuk istinaf başvurusunun yapılma süreci içerisinde mahkemelerin kararlarının kesinleşmiş olması gerekiyor. Henüz kesinleşmemiş mahkeme kararlarına dair bir istinaf başvurusunun yapılması söz konusu değildir. Ceza mahkemelerinde genel olarak mahkumiyet, beraat ya da davanın reddi gibi kararlar kendini gösterir. Daha öncesinde de belirtildiği üzere dilekçelerin hazırlanması ile beraber uygun itirazlar gerçekleştirilebilir.
15 yıl ve daha fazla ceza almış olan kişilerin davaları ve alınan hükümler Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından herhangi bir kişi başvurusu olmasa dahi incelenmektedir. Bu alanda alınan hüküm ile alakalı bir aksaklık söz konusu olduğu zaman anında gerekli olan karar bozma adımları atılır.
Hukuk İstinaf Hakkının Kullanılmadığı Durumlar Nelerdir?
Hukuk istinaf adımları ile alakalı olarak kişilerin bu hakkı kullanamadıkları durumlardan bazıları;
- 3000 TL ve altında olan para cezaları için ayrıca bir istinaf hakkınız bulunmamaktadır.
- Bu para cezasının hapse dönüştürülmesi durumunda ise kişilerin istinaf yolunu kullanmalarına bir engel yoktur.
- Beraat hükümleri kesinleşmiş olan durumlarda kişilerin bir istinaf başvurusunda bulunmalarına da izin verilmemektedir. Bu hükmün kesinleşmediği ya da 500 günden daha fazla olan ceza türlerinde istinaf yolu açıktır.
- Akıl sağlığı yetersiz olan kişilerin ya da çocukların korunması için istinaf adımı atılabilir. Bu konuda herhangi bir sınır geçerliliği aranmaz. Öncelik bu kısıtlı grubun haklarının ve sağlıklarının muhafaza edilmesidir.
Gerekli olan diğer tüm koşullar yerine getirilse dahi bu tür durumlarda kişilerin istinaf hakkını kullanması söz konusu olmayacaktır. Alanında uzman olan isimlerden alınan hukuki yardım ile bu kapsamda herhangi bir istinaf başvurusunun yapılamayacağı size hali hazırda bildirilir. Bu nedenle istinaf aşamaları ve başvuru ile zaman kaybetmenizin de bu şekilde önüne geçilecektir.
İnceleme Süreçleri Nasıl Devam Etmektedir?
İstinaf başvurusunun yapılmasının sonrasında 2 kademeli biri inceleme tamamlanacaktır. Öncelikli olarak yapılan başvurunun usulen araştırılması yapılır. Bu konuda uzman bir isimden gerekli yardımları aldıysanız herhangi bir sorun ile karşılaşmayacağınız garanti edilmiştir. Ayrıca kararların bir de esasen incelenmesi söz konusudur.
Yapılan esasen incelemenin sonrasında da olumlu olumsuz yanıt verilir. Gerekçelendirmenin eksiksiz bir biçimde yapılması durumunda olumlu yanıt alınması daha olasıdır. Davanın analizlerinin sorunsuz bir biçimde yapılması için uygun alt yapı oluşturulmuştur. Hukuk Büroları atılan her bir adım ile alakalı gerekli olan bilgilendirmelerin yapılması için sizin yanınızda olacaktır.
Kanun Yararına kararın Bozulması
İstinaf ya da istinaftan sonra temyiz ile alakalı işlemleri tamamlamadan öncesinde kararın yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat daha oluşturulmaktadır. Bu noktada mahkemenin yargılamayı yeniden yapabilmesi için şu hususların mevcut olması gerekir;
- Kanun yararına kararın bozulması için öncelikli olarak hukuka aykırı bir hükmün bulunması gerekir.
- Bunun için gerekli olan belgelendirme yapılmalıdır:
- Davada temyiz ya da istinaf yolu arandıysa hukukun yararına bozma gibi bir hak söz konusu değildir.
- Hakimlerin kendi inisiyatifleri ile almış oldukları kararların kanuna aykırılık konusunda ayrıca bir denetime tutulması bu başlık altında söz konusu olmayacaktır.
Bu konuda da gerekli olan tüm incelemeler tek bir eksiklik dahi olmadan tamamlanacaktır. Saatçı Hukuk Bürosu bu alanda da sorunsuz destek sunuyor.
Hukuk İstinaf Alanında Hukuk Bürosu
Hukuk istinaf alanında gerekli adımların alanında uzman olan kişiler tarafından atılması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde verimliliğin en yüksek seviyeye çıkarılması için avukatlar ile hızlı ve sorunsuz bir şekilde iletişime geçerek süreci tamamlayabilirsiniz.