Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)-CMK 231
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)-CMK 231; erteleme, takdiri indirim gibi birleştirici kurumların, sanık hakkındaki hüküm olan cezanın belirli bir denetim süreci içerisinde kalması ve bu süreç içerisinde hükümlünün kasıtlı suç işlememesi ya da yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda cezanın kaldırılması üzerine kurulmuş bir kanun hükmüdür.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)-CMK 231 Nedir?
Türkiye hukuk sistemi üzerinden HAGB kararı, medeni, özel yaşam veya siyasi görüşlerine kısıtlama tanımadan sadece davalının suçunu telafi edebilmesi için ikinci bir şansın sunulmasıdır. Böylece hükümlü, halka ve ülkesine yararlı olabileceğini, işlediği suçun pişmanlığı içerisinde olduğunu aynı zamanda bir daha böyle bir suç işlemeyeceğini kanıtlamalıdır. Bu süreçte suç işlememeli, kamu ve halka açık yerlerde herhangi bir davaya karışmamalıdır. Hüküm açıklanması geri bırakılması ( HAGB)- CMK 231 maddesi, suçlunun hayatındaki ceza hukuku alanına yaptığı istismarın telafisi olarak, verilen hükmün askıya alınması durumudur. Bu süreç mahkemenin verdiği karar üzerinden ilerleyerek, suçlunun süreci iyi değerlendirmesi beklentisi vardır.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)-CMK 231 Şartları Nedir?
Ceza mahkemesi kanunları üzerinden yürütülmekte olan davalarda, hükümlünün HAGB kararına uyum sağlayabilmesi şartı vardır. Bu şartlar, işlediği suçlarla, kanunlar üzerinden mahkeme tarafından değerlendirilerek, hükümlünün suç işleme potansiyeline doğrudan disipline etme şeklinde ilerlemeye yöneliktir.
- Terörle mücadele suçlarında davalının disiplin mahkemesi kanunu üzerinden değerlendirmemesi kararı vardır.
- 477 sayılı kanun gereğince suçlunun ceza miktarına değil, işlediği suça bakılmaktadır.
- Nafaka ödememe ya da taahhüdü ihlal suçları da disiplin kararının değişmesinde etkili olabilmektedir.
- HAGB kararı neticesinde davalının 2 yıldan az hapis cezası alması gerekmektedir.
- Propaganda, örgütlenme ve örgüte yardım suçlarına karışmaması ya da bu suçları işlememiş olması gerekmektedir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Suçları Nelerdir?
2 yıldan daha az hapis cezası almış olması şartıyla, Türkiye Cumhuriyeti Disiplin mahkemesi üzerinden Hüküm açıklanması geri bırakılması ( HAGB)- CMK 231 maddesinin kanunları uygulanmaya başlayacaktır. Bu süreçte Anayasanın 174. Maddesine göre koruma altına alınan inkılap kanunlarında yer alan suçlar girebilmektedir. Disiplin mahkemesi sürecinde değerlendirilmek için;
- Kasten insan yaralama veya saldırma.
- Taksirle insan yaralama
- Hırsızlık veya nitelikli dolandırıcılık suçu.
- Hakaret suçları
- Mala zarar verme ya da mal kaçırma suçları
- Tehdit ve şantaj suçları
- Uyuşturucu madde kullanma ve temin etme suçları
- Özel hayatı ihlal eden bilişim suçlar
Hüküm Açıklanması Geri Bırakılması Davaları
Öldürme, kundaklama veya örgütlü suçlarla katılmama üzerinden yürütülmekte olan davalarda, kişinin suçu kaç defa yerine getirdiği ve tabi ki suçunun niteliğine de bakılmaktadır. Mahkeme sürecinde davanın zaman aşımına uğraması, kişinin ilk suçunun olması ve nedenleriyle de bağlantılı sonuçlara dayalı olması önemlidir. Bu surumda HAGB kararı, suçlunun disiplin mahkemesi üzerinden değerlendirilmesini sağlayacak, 2 yıldan az olan hapis cezalarında kişinin denetim süreci içerisinde değerlendirilmesini uygun görecektir. Hüküm açıklanması geri bırakılması ( HAGB)- CMK 231 maddesinin uygulanması için taksirle ya da kasten işlenen suçların önemi bulunmamakta, suçun kanunlar üzerindeki etkisine dikkat edilmektedir.
Hüküm Açıklaması Geri Bırakılması Adli Para Cezası
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması; Mahkemede sanığa işlediği suç üzerinden 3 ay ile 2 ay arasında hapis cezası verilebilmektedir. Adli para cezası ya da hapis cezası fark etmeksizin, HAGB tarafından denetimli serbestlik ya da hükmün açıklanması geri bırakılması kararı verilebilmektedir.
Hakaret suçları, kamu malına zarar verme suçları üzerinden yürütülmekte olan mahkemelerde uygulanan adli para cezası uygulaması, 4 ay hapis cezası aldıktan sonra adli para cezası hükmüne çevrilmektedir. Bu durumunda HAGB üzerinden karar verilemez, kişi ya da kişiler adli para cezası ödemek zorunda kalarak, HAGB kararına bağlı kalmadan davalarını yürütmek zorunda kalacaktır.
Hükmün Açıklaması Geri Bırakılması HAGB Kararı Kimlere Verilmez.
Önceki suçlarının ve hapis cezalarının Hüküm açıklanması geri bırakılması ( HAGB)- CMK 231 üzerinden değerlendirilmesinde hiçbir sorun bulunmamaktadır. Özellikle trafik kazası, iş kazası ve taksirli fiil ile ölüm suçlarından mahkumun hakkında kasıtlı olmaması nedenlerine bağlı olarak hükümlü bırakılması kararı verilebilmektedir. Sanığın kasıtlı suçtan sabıka kaydına sahip olması, Hüküm açıklaması geri bırakılması davalarında etki etmemekte, sicil yasası üzerinden 5352 sayılı üzerinden dilinme koşulları oluşturulabilmektedir.
Daha önce kasıtlı suçtan mahkum olması, HAGB kararının değişmesini sağlamaz, güncel suç ile bağlantılı bulunan durumlarda dava sürecinin başlatılması uygun görülür. Davalının ya da sanığın taksirle veya kasten işlediği suçların sadece ceza hükmünün yılına bağlı olarak değerlendirilmesi uygun görülmektedir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)-CMK 231; Hüküm Açıklaması Geri Bırakılması Mühür Suçu
Dükkanının ya da iş yerinin mühürlenmesi sonucunda, mühürü yasa dışı bir şekilde bozma suçunda uygulanmakta olan işlemledir. Bu suç maddesinde, zarara uğratma olmadığı için yasaya karşı çıkma uygulamasında gidilir. Adli para cezası ya da hapis cezası uygulaması suçun niteliğine göre değişmektedir. YCGK-K 2015/ 167 madde üzerinden, özel düzenlemeye karşı gelen suçlunun bırakılması gerekebilir.
Hükmün açıklanması geri bırakılması ( HAGB)- CMK 231 maddesi üzerinden sürdürülmekte olan davalarda, mühür bozma, kamu kanunlarına karşı gelme ya da kamu malına zarar verme durumlarında adli para cezası uygulaması yerine getirilecektir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)-CMK 231; Hüküm Açıklaması Geri Bırakma Hakaret Davası
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması; Mağdurun uğradığı herhangi bir zarar görülmemektedir. Bu tür davalarda, zararın olmaması da HAGB kararının verilmesine neden olmaktadır. Eğer ki davada hakaret sonrası işlenen suçlara devam ediliyorsa, suçlunun tehdit etmesi veya verilen disiplin kurallarına uymaması durumunda hapis cezası uygulamasına yer verilebilmektedir. Bu süreçte davanın seyrinin ne olacağı da önemlidir.
Hüküm Açıklaması Sanığın Tekrar Suç İşlemeyeceği Kanaatine Varılması
Hüküm açıklanması geri bırakılması ( HAGB)- CMK 231 üzerinden yürütülmekte olan dava kanunları gereğince, sanığın hükmünün açıklanması sonucunda suçunu tekrar etmeyeceği kararının verilmesi için sanığın duruşu, suçunun nedenleri ve kanunların karşılığı önemlidir. Bu tür davalarda, işlenen suçun affının bulunması için suçun mağdura verdiği zarara da bakılması, kanun hükmünde suçlunun tekrar suç işlemeyeceğini ispatlaması gerekmektedir.
18 yaşın altında olan çocuklar için de uygulanmakta olan HAGB kararı, çocuklara 3 yıl yetişkinlere ise 5 yıl süre vermektedir. Sanık denetim süreci içerisinde kasıtlı bir suç işlemezse, hukuki alanda davanın sicilinden düşmesi de sağlanarak, mahkeme sona erecektir.
Hukuk Ve Danışmanlık Bürosu
Hüküm açıklanması geri bırakılması ( HAGB)- CMK 231 davaları üzerinden, alanında profesyonelleşmiş olan avukatlarla çalışılarak, denetim sürecindeki şartlar ve sürecin takibi sağlanacaktır. Dava düşene kadar, dosyanın korunması, sanığın bilgilendirilmesi hukuk bürosu avukatları tarafından gerçekleştirilecektir.
İnfaz kararının alınması, sanığın cezasının düşürülmesi ve denetim sürecindeki gerekenlerin yerine getirilmesi için 18 yaşın altında ve üstünde olan sanıklar için gerekli uyarıların yapılması da sağlanır. Denetim süreci boyunca, sanığın kasıtlı suç işlememesi ve suçlarla bağlantılı işlere bulaşmaması dava süreci için önemlidir. Bu 5 yıllık süreç ve HAGB kararının verilmesi için uzman avukatlarla birlikte sürecin profesyonel bir şekilde yürütülmesi sağlanacaktır.