Miras paylaşımı vefat eden bireyden geride kalan malvarlığına ait değerlerin mirasçılar arasında bölüştürülmesidir. Miras paylaşımı süreci yasal kurallar çerçevesinde yürütülmelidir. Türk Medeni Kanunu’nda mirasın mirasçılar arasında nasıl paylaşılması gerektiği açık ve detaylı olarak belirtilmiştir. Bu konuda miras hukuku olarak tanımlanan özel bir bölüm vardır.
Yasal Mirasçılar Kimdir Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Türk Medeni Kanunu uyarınca yasal mirasçılar akrabalık ilişkileri göz önünde tutularak 3 ana gruba ayrılır. Bu gruplar şunlardır:
- Birinci derece mirasçılar
Birinci derece mirasçılar vefat eden kişinin altsoyunu, yani çocuklarını ve torunlarını kapsar. Mirasın tamamı birinci derece mirasçılar arasında bölüştürülür.
- İkinci derece mirasçılar
Vefat eden kişinin birinci derece altsoyu yoksa, miras ikinci derece mirasçılar arasında paylaşılır. Mirasın tamamı kişinin anne, babası ve anne babanın alt soyu arasında paylaştırılır.
- Üçüncü derece mirasçılar
Vefat eden kişinin birinci ve ikinci derece mirasçısı yoksa, paylaşım üçüncü derece mirasçılar arasında yapılır. Bunun anlamı mirasın, büyükanne ve büyükbaba ile onların altsoyları arasında eşit olarak paylaştırılmasıdır
Sağ Kalan Eşin Miras Hakkı
Vefat eden kişinin sağ kalan eşi miras nasıl taksim edilirse edilsin, hak sahibidir. Sağ kalan eşin miras üzerindeki hakkı şöyledir:
- Eğer miras birinci derece mirasçılar arasında bölüşülüyor ise sağ kalan eş mirasın dörtte birini alabilir.
- Miras ikinci veya üçüncü derece mirasçılar arasında bölüşülüyor ise sağ kalan eş mirasın yarısını alabilir.
- Vefat eden kişinin hiç hısım akrabası yok ise mirasın tamamı sağ kalan eşin hakkıdır.
Mirasçılar Arasında İtilaf Olduğunda Yapılması Gerekenler
Miras paylaşımı çoğu kez insanların kolayca anlaşamadığı bir konudur. Mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda yasal yollar tercih edilmelidir. Yani miras paylaşımı için mahkemeye başvurulmalıdır.
Böyle bir durumda konu üzerinde deneyimli bir avukatın yardımı alınmasında yarar vardır. Bu sayede hem taraflar hak kaybı yaşamaz hem de işlemler hızlı ilerler. Miras paylaşımında dikkatli ve adil bir paylaşım yapılması önemlidir. Mirasın hakça bölünmesi ile kişiler arası olası çatışma ve tatsızlıklar önlenir. Aile bağları örselenmez. İleriye dönük kırgınlıklar oluşmaz.