Boşanma Davaları
Boşanma davaları çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere iki farklı şekilde işlem sunabilmektedir. Boşanma davaları kapsamında kişilerin özellikle maddi ve manevi daha az yıpranmaları için konusunda uzman ve bu alanda yetkinliğini kanıtlamış olan avukatlar ile iş birliği yapılması gerekmektedir. Hem anlaşmalı boşanmalarda hem de çekişmeli boşanmalarda sorunsuz bir şekilde dava akışını yönlendirebilecek olan avukatlar ile çalışmak sürecin sizin lehinize sonuçlanması için fırsat sunacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davaları
Boşanma davaları kapsamında anlaşmalı boşanma davalarının maddi manevi çok daha az yıpratıcı olduğunun da ayrıca belirtilmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarına dair dikkate alınması gereken hususlar şu biçimde sıralanmaktadır;
- Anlaşmalı boşanma davalarının mahkeme tarafından kabul edilmesi için çiftin evliliğinin en az 1 sene sürmüş olması gerekmektedir. Bir sene boyunca evli kalmayan kişilerin anlaşmalı boşanma prosedürlerinden istifade etme hakkı olmayacaktır.
- Anlaşmalı boşanma sürecinde taraflar boşanmakta hem fikir olduklarını beyan ederler ve ayrılığa düşülmeden bir anlaşma metni oluşturulmaktadır. Anlaşma metni aracılığı ile kişilerin velayet ya da nafaka gibi hususlarda orta yolun bulunması gerekir.
- Hakim hazırlanan bu anlaşma metnini inceleyecektir. Anlaşma metninin bir tarafın haklarını suiistimal ettiği düşünüldüğü anda gerekli olan müdahale hakim tarafından yapılacaktır. Bu müdahale sürecine anlaşma metninin yeniden hazırlanması talep edilebilir.
- Anlaşmalı boşanma davalarında her iki tarafın da mahkeme salonunda hazır bulunması gerekmektedir. Sadece avukatın temsil etmesi yeterli olmayacaktır. Tarafların kesinlikle mahkemeye gelerek bu anlaşmalı boşanma prosedürlerini kendi istekleri ile kabul ettiklerini dile getirmeleri gerekir.
- Bazı evliliklerde henüz nikah aşamasında bir sözleşme hazırlanmaktadır. Bir boşanma durumunda bu sözleşmenin yürürlüğe koyulması talep edilmektedir. Bu şekilde anlaşmalı boşanma sürecinin daha hızlı tamamlanması ve hak ihlallerinin ortadan kalkması daha kolay bir hal alır.
- Dava sürecinde anlaşmalı boşanmalar çekişmeli boşanmaya dönüşebilir. Aynı şekilde orta yolun bulunması ile çekişmeli boşanmaların da anlaşmalı boşanmaya dönebildiği de görülmektedir. Hukuki prosedürler bu alanda avukatınız tarafından yerine getirilir.
Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarını çekişmeli boşanma davaları da yeniden anlaşmalı boşanma davalarına dönüştürülebilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davaları Neden Daha Uzun Sürer?
Boşanma davaları kapsamında çekişmeli olan seçeneklerin daha uzun sürdüğü tespit edilmiştir. Nafaka, tazminat, velayet ve hatta boşanma sebebinin belirlenmesi durumunda dahi anlaşmazlıklar meydana gelebilmektedir. Bu anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması için uzun bir süre gerekebilir. Her iki tarafın da boşanmaya istekli olduğu süreçlerde bu tür aksaklıklar ve anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Fakat bazı davalarda bir tarafın boşanmaktan vazgeçmesi gibi daha büyük problemler de söz konusu olabilmektedir.
Boşanma Davaları; Nafaka Talep Adımları
Boşanma davaları kapsamında kişilerin yoksulluğa düşmemeleri için nafaka talep adımlarına da imkan verilmektedir. Bu aşamada sorunsuz bir şekilde ihtiyaçlar ve maddi durum göz önünde bulundurularak başvurunun yapılması gerekmektedir. Nafaka ödeme süresi ve tutarı ödeme yapacak olan tarafın maddi durumu da göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Yardım, iştirak ve yoksulluk gibi farklı türleri bulunmaktadır. Son dönemlerde nafakanın verilmesi gereken süre ile alakalı yaşanan tartışmalar da artış göstermiştir.
Boşanma Davaları; Tazminat Davası
Boşanma davaları kapsamında kişilerin evlilik sürecinde uğradıkları maddi manevi sorunlar ve problemler sebebiyle yaşadıkları hasarın en aza indirilmesi için tazminat talep edebilirler. Örneğin okuyan bir kadının okuma hakkını elinden alan bir erkek için gerekli olan dava açılabilir. Aynı haklar erkekte de bulunmaktadır. Bu aşamada suiistimale uğradığını düşünen taraf gerekli olan adımları tamamlayabilmektedir.
- Tazminat davaları görülürken başvuru yapan tarafın boşanma sürecinde az kusurlu ya da kusursuz olan taraf olması gerekmektedir.
- Tarafların talep etmemesi durumunda mahkemenin maddi manevi tazminat davası açması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Bu karara varılması için öncelikli olarak kişilerin başvuru yapması gerekir.
- Hem bir kişiye şiddet göstermek hem de şiddet gösterilen kişiden tazminat talep etmek gibi bir uygulamanın olmadığı belirtilmelidir.
- Tazminat bir taraf için ödül ya da ceza kesinlikle değildir. Ayrılma adımının sonrasında sorun yaşayan tarafın hayatına madden ve manen daha rahat bir biçimde devam etmesi için bir fırsat verilmektedir.
- Tazminat tutarı kişilerin evlilikten gördükleri zarara göre değişim göstermektedir. Bu noktada karşı tarafın ödeme gücü de hesaba katılarak gerekli olan miktar belirlenecektir.
Bu detaylar göz önünde bulundurularak tazminat davasının açılması gerekmektedir.
Velayet Davası ve Çocuğun Haklarının Korunması
Boşanma davaları açılırken kişilerin özellikle çocuk hakları konusunda çok temkinli olmaları gerekmektedir. Çocuğun haklarının korunması konusunda hangi ebeveynde kalacağının belirlenmesi en temel değişkenler arasında kendini göstermektedir. Velayet davası açılırken anne babanın menfaati değil çocukların menfaati düşünülmektedir.
Çocukların haklarının korunması için özellikle maddi manevi hangi ebeveynin ona daha çok katkı sağlayabileceği incelenir çocukların kalacakları ortama kadar gerekli olan detaylı incelemeler yapılır. Bu aşamada çocuğun haklarının korunması için ve velayeti alan ebeveyne maddi yardım sağlanması için iştirak nafakası bağlanır. Velayeti almayan taraf bunu ödemek zorundadır. Kişiler herhangi bir ek başvuru yapmasa dahi velayet davası kapsamında iştirak nafakasına da karar verilecektir.
Yabancı Bir Mahkemede Alınan Boşanma Kararının Ülkemizde Tanınması
Boşanma davaları her ülkenin kendi medeni hukuku kapsamında incelemeye alınmaktadır. Bu alanda farklı bir ülkede evliliğini sonlandıran çiftlerin bunun ülkemizde de geçerli sayılması için tanıma ve tenfiz davası açması gerekmektedir. Ülkeler arası hukukta alınan kararın hemen otomatik olarak ülkemizde de geçerli olması gibi bir durum söz konusu değildir. Geçerli olması için gerekli olan başvuruların sorunsuz yapılması gerekmektedir. Bu adımda da alanında yetkin olan avukatlardan destek almak sizin için verimliliği daha da üst seviyeye çekecektir.
Boşanma Davaları; Delil İncelemesinin Önemi
Boşanma davaları kapsamında en sık yapılan hataların başında hukuki olmayan yollardan elde edilen delillerin kullanılması gelmektedir. Bir kişinin görüntülerinin gizili bir biçimde kayıt edilmesi ya da ses kaydı yapılması gibi adımlar biri delil niteliği taşımayacaktır. Ayrıca kişilerin bu illegal adımı atmaları sebebi ile karşı taraf mağdur durumda olacak ve özel hayatının ihlal edildiği gerekçesi ile hesabının askıya alınması söz konusu olabilmektedir. Bir ses kaydının kullanılabilmesi için kişinin dinlendiğinden haberdar olarak bu görüşmeyi ve iletişimi sürdürmüş olması gerekiyor. Yapılan bir diğer yanlış da casus yazılımların kullanılmasıdır. Bu casus yazılımlar ile elde edilen deliller sizin bilişim suçları sebebi ile yargılanmanıza neden olabilir.
Hukuk Bürosundan Yardım Alın
Boşanma davaları konusunda tecrübeli ve nitelikli kadroları ile Hukuk Büroları hizmet vermeye devam etmektedir. Hukuk Büroları bu alanda daha öncesinde almış oldukları olumlu dava sonuçları ile de memnuniyet uyandırmaktadır. Siz de kısa biri süre içerisinde uzman avukatlar ile iş birliği kurarak dava açma ve dava ile alakalı tüm gelişmelerin bildirilmesi konusunda yardım alabilirsiniz. Boşanma sürecinde davanın açılması ve temsil sürecine kadar tüm adımlarda uygun destek sağlanacaktır.