Boşanma Avukatı Nedir
Boşanma avukatı nedir; medeni hukukun bir alt dalı olan aile hukukunda yaşanan uyuşmazlıklar sonucu yapılacak hukuki işlemleri yapan dava vekilidir. Boşanma ve boşanmanı süreç içerisinde nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi işlemleri hukuki yollarla çözmeye çalışır. Avukatın sadece halk arasında boşanma avukatı olarak anıldığı görülür. Bazen de aile avukatı olarak da bir söylenilebiliyor. Halk arasında denilmesinin sebebi ise boşanma avukatı adında bir avukatlık dalı tanımlanmaması mevzuatta olmamasındandır. Yasal olarak adı olmasa da halk bu şekilde isimlendirmeyi yapmıştır.
Boşanma Avukatı Nedir Açıklaması
Her ne kadar evlilik doğal bir oluşum olarak karşımıza çıksa da evliliğin içindeki genel anlaşmazlıkların olmasının ardından boşanma durumu gerçekleşebilir. Boşanmayı gerçekleştirmek isteyen evli çiftler bu süreç bazen gerçekten çok zorlu ve yıpratıcı bir süreç olabiliyor. Sürecin işleyişini de öğrenmek ve yapılması gerekenleri belirlemek için boşanma avukatı nedir sorusunda bulunabiliyorlar. Boşanma avukatı sayesinde aile hukukuna bağlı kalarak boşanmanın mahkemede olacak aşamalarını öğreniyorlar.
Boşanma Avukatı Nedir Araştırması Yapanlar
Bireylerin genel geçer evlilik kurallarını zedelemesi sonucunda boşanmayı gerçekleştirmek isteyebilir. Bu kurallar dışında yine anlaşmalı boşanma durumu da meydana gelir. Taraflardan birinin diğer tarafı aldatma durumu gerçekleştirdiğinde boşanmanın gerçekleşmesi için kabul edilebilir bir sebep olarak görülür. Evliliği temelinden sarsacak olayların yaşanması, eşlerden birinin evi terk etmesi, yaşama kast edilme gibi durumlar ortaya çıktığında evli vatandaşlar boşanma talebinde bulunurlar. Taleplerini gerçekleştirebilmek adına boşanma avukatı nedir araştırmasında bulunarak sürecin içinden en rahat şekilde geçirmesini sağlayacak avukatları ararlar.
Boşanma Avukatı Nedir, Önemli Mi?
Öncesinde boşanma avukatı nedir araştırmasını iyi yaptıktan sonra avukata giden vatandaşlar sürecin işlemesinde dava vekilleriyle beraber bir plan, ön hazırlık yaparlar. Bu ön aşamada başarılı olan avukat davanın da sıkıntısız şekilde sonuçlanması için ellerinden gelen performansı sergilerler. Dava dilekçesinin doldurulup yetkili mahkemeye gönderilmesi sonucunda mahkemeye dava açılması işlemi gerçekleşir. Davanın açılmasının ardından ise adımlar tek tek işlenerek hızlı bir sonuç elde edilmesinde hukuki uzmanlığı olan boşanma avukatının önemi büyüktür. Davanın seyrini değiştirebilecek açıklamaları etkin şekilde gerçekleştirmesi mahkemenin karar sonucu vermesinde de etkili olur. Alanında uzmanlığa erişmiş ve deneyim konusunda başarılı bir geçmişi olan boşanma avukatları öncelikli tercih edilen avukatlardır.
Boşanma Avukatı Dava Öncesi Hazırlığı
Davanın açılması ve dilekçenin mahkemeye sunumundan önce boşanmayı sağlayacak unsurların evlilik içerisinde yaşanılıp yaşanmadığına bakılır. Dava açabilmek için yeterli bir koşulun olmasıyla boşanma davası açılır. Hukukun içerisindeki kurallara göre ise bazı durumlar maddeleşmiş şekilde evliliğin bitirilmesi için yeterli görülür. Yeterli görülen durumlar ise şunlardır;
- Medeni Kanunun 161. Maddesine göre aldatma durumu
- Medeni Kanunun 162. Maddesine göre eşlerden birinin diğer eşe hayatına kast etmesi ve bunun yanında kötü ve onur kırıcı davranışlarda bulunma durumu
- Medeni Kanunun 163. Maddesine göre evlilikte bir tarafın küçük düşürücü suç işlemesi durumu
- Medeni Kanunun 163. Maddesine göre evlilikte bir tarafın haysiyetsiz yaşam yaşama durumu
- Medeni Kanunun 164. Maddesine göre evlilikte bir tarafın evi haksız şekilde terk edip etmemesinin durumu
- Medeni Kanunun 165. Maddesine göre bir tarafın akıl hastası olma durumu
- Medeni Kanunun 166. Maddesine göre evliliğin temelinin ciddi ölçüde sarsılma durumudur.
Yukarıda maddelerce açıklanan durumların gözlenmesi evliliğin bitirilip boşanmanın gerçekleşmesi için yeterli sebeplerdir. Boşanmanın gerçekleşmesinin istenilmesinde olan sebebin iyi belirlenmesi sonucu mahkemenin de bu durumdan hareketle değerlendirme sonucu net ortaya çıkar.
Boşanma Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?
Boşanma avukatı nedir araştırmasının ardından boşanma davalarıyla ilgilenen mahkemenin de araştırılması yapılır. Aile kurumuyla alakalı bir gelişme olmasından kaynaklı mahkemenin görüldüğü yerde aile mahkemeleridir. Boşanmanın gerçekleşeceği şehirde eğer bu mahkeme yoksa asliye hukuk mahkemesi davanın incelenmesini üstenir.
Boşanma Davası Duruşmasında İlk Mahkeme
Boşanma davası için taraflardan gelen dilekçenin mahkemeye vermesi sonucunda duruşma hazır hale geldiğinde mahkeme taraflara celp gönderir. Bu gönderilen celp ise çağrı kağıdıdır. İlk duruşmanın olması için tarih ve saatin belirlenmesinin ardından taraflar için çok büyük öneme sahip olur. Çünkü bir tarafın bu süreç içeresinde ilk davaya katılmaması itiraz etme hakkının elinden alınmasına neden olur. Davaya katılmayan diğer tarafın davasını genişletmesine veya sebebini değiştirmesine daha sonra itiraz edemediği için davayı kazanma ihtimali de düşer. Hakim karşılıklı iki tarafın dilekçelerini okuyarak durumun kararını vermek için çalışır. Bu yapılan ilk mahkeme günü aslında bir ön inceleme günüdür.
Boşanma Davası Duruşmasında Avukatın İşlevi Nedir?
Boşanma avukatı nedir araştırması yapıldıktan sonra duruşmalarda bu meslek erbabın önemi bir kez daha anlaşılır. İlk duruşmada mutlaka katılması gereken avukatların tarafların haklarını mahkeme aşamasında korumayı amaçlar. İlk duruşmada gerçekleştirdikleri savunma sayesinde itiraz edebilme hakları ellerinden alınmaz. İlk duruşmanın görülmesinden sonra ikinci duruşmadan itibaren avukatlar topladıkları tanıkların dinlenmesini mahkemeden ister. Tanıklar için yakınlık ilişkisi zorunlu değildir. Aile bireylerin tanıklık yapabildiği gibi akraba olmayan kişiler de tanıklık yapabilirler. Sayısal olarak da bir sınırlama bulunmaz tanık için. Bu yüzden avukatlar kabul edilebilir ifade verecek ve tanıklığı güçlü olacak kişileri seçmeye dikkat eder. Hakimin dinleme zorunluluğu olduğu için tanıkların ifadesini dinler. Bu aşamada boşanma avukatı ise taraflara doğrudan soru sorma hakkına da sahiptir. Davanın aydınlatılmasında bu sorular büyük öneme sahip olur.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak sürdüğü görülür. Bu iki durumda gerçekleşen boşanmalar ise davanın süreleri farklı şekillerde ortaya çıkması oldukça doğal bir süreçtir. Çekişmeli olan boşanma davasında bir ile iki yıl ortalama olarak sürdüğü görülür. Davanın kısa veya uzun fark etmeksizin sürmesinde ön hazırlığın etkisi çok büyük şekilde karşımıza çıkar. Çünkü boşanma için sebep gösterilen olguların kanıtlanması delilleri ve savunmasıyla net şekilde gerçekleştirildiğinde davanın daha kısa sürdüğü görülür. Hakimin müzekkere göndermesi de davanın sonuçlanmasında hızlandırıcı bir unsur olabilir.
Boşanma Avukatı ve Hükmün İnfazı
Boşanma davasının sonucu kesinleştikten sonra hükmün infazı meydana gelir. Bu süreç içerisinde boşanma avukatı ise icra takibi başlatarak süreç içerisinde tarafların güvenliğinin sağlanmasını amaç edinir. Uygulama aşamasında ise mahkeme kararlarının zorluk getirmemesi amaçlanırken hukuk yollarındaki güvenceyi sağlatacak olan dava vekilinizdir. Maddi ve manevi tazminat, velayet, nafaka gibi konuların icrası uygun şekilde yerine getirilmesi gerekir. Uygulamalardan kaynaklanan sorunlarda ise avukatınız her daim güvenceniz ve temsilciniz olmaya devam eder.
Boşanma Avukatı Ücretleri Nasıl?
Boşanma avukatı nedir; boşanma davalarınızda hukuki yollarda savunmanızı gerçekleştirirken belli bir ücret karşılığı hizmeti veren vekilinizdir. Ücret belirlenmesinde ise çekişmeli ve anlaşmalı davalarda farklılıklar ortaya çıkabilir. Mahkeme süreci içerisinde bulunulacak taleplerin fazla olması da ücrete etki eden unsurlardır. Çekişmeli davalarda verilen ücret daha fazla olabilirken anlaşmalı davalarda ise bu biraz daha az bir ücrette gerçekleştiği görülür. Avukatlık ücretinin ise peşin şekilde ödenmesi gerekir. Ancak öngörülen durum dışında müvekkil ve avukat ödemede anlaşmayı kendi aralarında farklı şekilde de sağlayabilirler.