Anlaşmalı Boşanma Protokolü | 2024 Örnek Protokol
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Anlaşmalı boşanma protokolü, eşler arasında belirli içerik ve nitelikte akdedilen bir anlaşma olup, anlaşmalı boşanma şartlarından biridir. Anlaşmalı boşanma ise evlilik birliğini sona erdirme kararı alan eşlerin, daha pratik ve hızlı bir şekilde boşanmalarına imkan sunan yargılama faaliyetidir. Eşler arasında akdedilen anlaşmalı boşanma protokolünün hakim tarafından uygun bulunması ile boşanma ve protokolde anlaşılan hususlar hakkında istenilen hukuki sonuca ulaşılabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği 2024
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ
Bu protokol metninde yazılı şekilde boşanmayı kabul ediyoruz.
A.A ile B.A boşanma ve mal varlığı konusunda aşağıdaki şekilde tam bir anlaşmaya varmışlardır.
1-Evliliklerinin tarafların MK. 166 gereğince evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma ile sonuçlandırılması,
2-Taraflar, boşanma kararı verildikten sonra, 1.1.2013 doğumlu C.A, 1.1.2017 doğumlu D.A, 1.1.2020 doğumlu E.A isimli müşterek çocuklarının velayetinin anne B.A’da kalmasını kabul etmişlerdir. Boşanma kararının kesinleşmesinden sonra taraflar müşterek çocukların, baba A.A ile şahsi münasebet sağlaması konusunda karşılıklı olarak anlaşmışlardır.
3-Müşterek çocukların bakım ve iaşesi için davalı taraf baba A.A, her bir çocuk için ayrı ayrı aylık ……..TL iştirak nafakası ödemeyi bu protokolce kabul ve taahhüt etmektedir.
4-Taraflar olarak müşterek ev eşyalarına ilişkin birbirimizden hiçbir hak ve alacak talebimiz yoktur.
5-B.A için ……TL ( yazı ile TL) tedbir nafakasına karar verilmesini ve de boşanma kesinleştikten sonra da yoksulluk nafakası olarak devamına karar verilmesini,
6-İstanbul Beşiktaş ilçesi ……….Mah’ de taşınmaz tipi arsa olan niteliği tarla olan …Ada, .. Parsel ….. Hissesi A.A ‘ya ait hissenin tamamının B.A’ya ait olacağının tespitine bu şekilde tapuya tescil ve şerh edilmesine;
Evlilik birliği kurulduktan sonra başkaca edindiğimiz taşınmazlar, otomobiller, iki tarafında şahsi hesaplarında bulunan para, döviz, altın hesapları aynen kendi üzerlerinde kalacak olup, yine diğer her türlü kazanımlara ilişkin olarak da birbirimizden hiçbir hak ve alacak talebimiz olmadığını bu protokolle kabul ve taahhüt ederiz.
7-Taraflar olarak birbirimizden ayrıca manevi tazminat, ziynet, ziynet bedel iadesi ve de mal rejiminden kaynaklı maddi alacak talebimizde yoktur.
8-Tarafların evlilik birliğinden kaynaklanan üçüncü şahıslara bir borcu bulunmamakta olup, kişisel harcamalara dair borçları kendi uhdelerinde kalması konusunda anlaşmışlardır.
9-Açılan davanın yargılama giderleri, vekalet ücreti ile ilgili tarafların birbirinden hiç bir hak ve alacak talebi de yoktur. 1.1.2023
Anlaşan Taraflar
A.A B.A
Anlaşmalı Boşanma Protokolü PDF / DOC
Anlaşmalı boşanma protokolü; eşlerin, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hususundaki anlaşmasını içeren, her iki eş tarafından imza altına alınan sözleşmedir. İşbu sözleşmesinin, deneyimli bir boşanma avukatı marifetiyle hazırlanmasının, doğru ve sağlıklı olan yaklaşım olduğunun altını çizmekle birlikte, sözleşme örneğine gereksinim duyanlar için örnek protokol ve boşanma dilekçesinin makalemizde mevcut olduğunu belirtelim.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir, Nasıl Hazırlanır?
Anlaşmalı boşanma protokolü, eşlerin, boşanmanın mali neticeleri ile ergin olmayan çocukların durumu konusunda kabul ettikleri düzenlemeleri içerir. İşbu protokol, anlaşmalı boşanma müessesesinin şartlarındandır. Zira, boşanmanın ekonomik sonuçları ile ergin olmayan çocukların durumuna ilişkin konularda taraflarca kabul edilecek anlaşmalı boşanma protokolünün hakim tarafından uygun görülmesiyle birlikte, eşlerin anlaşmalı boşanması yönünde karar verilebilir.
Eşler, anlaşmalı boşanma protokolünü yazılı şekilde hazırlar ve imza altına alır. Yazılı şekilde hazırlanan bu protokol hakimin incelemesi için mahkemeye sunulabileceği gibi, eşler anlaşma iradelerini hakim huzurunda sözle de beyan edebilirler. Fakat, bu ihtimalde eşlerin irade açıklamalarının duruşma tutanağına geçirilmesi gerekecektir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Neler Yazılmalıdır?
Anlaşmalı boşanma protokolünün zorunlu içeriğini, boşanmanın mali sonuçları ve ergin olmayan çocukların durumu hakkındaki anlaşma teşkil eder. Tarafların; çocukların velayetinin hangi tarafa bırakılacağı, velayet kendisine bırakılmayan taraf ile çocuk/çocuklar arasındaki kişisel ilişkinin nasıl kurulacağı, maddi ve manevi tazminat ve yoksulluk nafakası hususlarında uzlaşmış olmaları gerekir. Eşler, aile konutuna veya mal rejimi tasfiyesine dair de uzlaşı sağlayabilir. Fakat, bu hususlar, protokolün zorunlu içeriğine dahil değildir.
Boşanma protokolü hakim tarafından uygun bulunmalıdır; aksi halde, hakim tarafından protokole müdahale edilebilir ve çeşitli düzenlemeler yapılması tavsiye edilebilir. Hakimce uygun görülen değişiklikler bu değişiklikler eşlere dayatılamaz; ancak, hakimin önerdiği değişiklikler eşlerce kabul edilmediği takdirde anlaşmalı boşanma kararı reddedilerek, eşlerden birinin istemi üzerinde davaya çekişmeli usulde, yani çekişmeli boşanma davası şeklinde devam edilir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünün Zorunlu Unsurları
Anlaşmalı boşanma protokolünde uzlaşılması gereken zorunlu unsurlar şunlardır:
- Maddi ve manevi tazminat,
- Yoksulluk nafakası,
- Çocukların velayeti,
- Velayet kendisine bırakılmayan eş ile çocuk/çocuklar arasında tesis edilecek ilişki.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünün İhtiyarı Unsurları
Protokolde uzlaşılabilen ve fakat zorunlu olmayan unsurlar şunlardır:
- Mal rejimi tasfiyesi,
- Aile konutu.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Bağlayıcı mıdır?
Boşanma protokolü; boşanmanın mali neticeleri ile ergin olmayan çocukların durumuna ilişkin konularda eşlerce kabul edilen ve hakim onayı ile birlikte hüküm doğuran, aile hukukuna özgü bir sözleşmedir. Protokol, tarafların mahkemede hakim tarafından dinlenmesi ve boşanma iradelerinin ve yaptıkları anlaşmanın hakim tarafından uygun bulunması ile birlikte bağlayıcılık kazanır. Tarafların, boşanma iradelerini ve yaptıkları anlaşmayı teyit etmelerini takiben bağlayıcılık kazanan protokolden, yani anlaşmadan serbestçe dönülemez.
Protokolün bağlayıcılık kazanmasının ardından, ancak irade sakatlıklarından birine dayanılarak, protokol hakim tarafından henüz onaylanmamışsa anlaşmadan dönülebilir veya hakim onay verdiyse boşanma kararına karşı kanun yoluna gidilebilir. Fakat, bu hususta Yargıtay’ın farklı bir görüşü mevcuttur: taraflar, anlaşmalı boşanma kararı kesinleşinceye değin, anlaşmalı boşanma protokolünden serbestçe dönebilir.
Anlaşmalı Boşanma Nedir, Şartları Nelerdir?
Hukuk siteminin, süratle değişen ve dönüşen toplumsal yaşamın gereksinimlerine yanıt vermesi gerekir. Bahse konu gereksinimlerin bir kısmı da aile hukukuna, evlilik birliğine ve evlilik birliğinin son bulmasına dair olarak ortaya çıkar. Bu çerçeve, ilk kez 1988’de 3444 sayılı Kanun ile Türk hukuk düzeninde yer bulan, ardından, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.166/3 ile varlığına devam eden anlaşmalı boşanma kurumu ile evlilik birliğini sona erdirmek isteyen eşler için hızlı, pratik ve kolay bir şekilde boşanma olanağı tanınmıştır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.166/3:
“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”
- Evlilik Birliğinin En Az Bir Yıl Sürmüş Olması
Hakimin, anlaşmalı boşanma kararı verebilmesi, evlilik birliğinin asgari bir sene sürmüş olması şartına bağlıdır. Bu süre eşlerin evlilik tarihini takiben işlemeye başlar. Eşlerin, bir yıllık süre zarfında fiilen bir arada yaşamaları şart değildir.
- Davanın Eşler Tarafından Beraber Açılması ya da Eşlerden Birinin Açmış Olduğu Davayı Diğer Eşin Kabul Etmesi
Anlaşmalı boşanma için aranan bir diğer şart ise eşlerin boşanmayı beraber istemeleri ya da eşlerden biri tarafından açılan boşanma davasının diğer eşçe kabul edilmesidir.
- Hâkimin Tarafları Bizzat Dinlemesi ve İradelerinin Serbestçe Açıklandığına Kanaat Getirmesi
Hakim eşleri bizzat dinlemedikçe ve eşlerin boşanmaya hür iradeleri ile karar verdiğine kanaat getirmedikçe boşanma kararı vermeyecektir. Eşler aynı duruşmada dinlenebileceği gibi, farklı duruşmalarda da dinlenebilir. Taraflar anlaşmalı boşanma iradelerini bizzat açıklamalıdır. Bu bakımdan, boşanma iradelerinin temsilciler vasıtasıyla açıklanması mümkün değildir.
- Hâkimin Boşanmanın Malî Sonuçları ile Çocukların Durumu Hakkında Taraflarca Kabul Edilen Anlaşmayı Uygun Bulması
Boşanmanın mali sonuçları ile ergin olmayan çocukların durumu konusunda eşlerce kabul edilecek protokolün hakim tarafından uygun bulunması, anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için aranan nihai şarttır. Taraflar anlaşma iradelerini mahkemede lafzen ifade edebileceği gibi, yazılı şekilde düzenleyerek hakim incelemesine de sunabilirler. Protokol içeriğinde yer alması gereken zorunlu unsurlar ve düzenlenmesi tarafların tasarrufunda bırakılan unsurlar ise makalemizde izah edildiği için burada detaylandırılmayacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?
Anlaşmalı boşanma kurumu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun “Evlilik Birliğinin Sarsılması” kenar başlığı altında m.166/3’te tanzim edilmiştir. Buna göre; en az bir yıldır evli olan eşlerin, boşanmak amacıyla mahkemeye beraber başvurması ya da taraflardan birinin açtığı davanın diğer tarafça kabul edilmesi halinde, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilir. Bu şekilde açılan anlaşmalı boşanma davasında hakimin, boşanma kararı vermesi için;
- Tarafları bizzat dinlemesi,
- Tarafların, iradelerini özgürce açıkladıklarına kanaat getirmesi,
- Boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hususunda uzlaşılan düzenlemeyi uygun bulması,
- Hakimin, tarafların ve çocukların yararını dikkate alarak, protokole ilişkin değişiklik önerilerinin taraflarca kabul edilmesi gerekir.
Sırlanan şartların yerine getirilmesiyle birlikte, eşler arasındaki evlilik birliğinin sona ermesine, yani anlaşmalı boşanmalarına karar verilir. Belirtmemizde yarar var ki, taraflar ve özellikle çocuklar için oldukça ağır ve yıpratıcı etkileri bulunan boşanma ve dava sürecinin, hızlı ve pratik bir biçimde yürütülerek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve hak kaybı yaşanmaması adına deneyimli ve yetkin bir aile hukuku avukatından yardım alınması en doğru yaklaşım olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği 2023
TRABZON NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI :
VEKİLİ : Av. Adı Soyadı, Adres Bilgileri
DAVALI :
KONUSU : Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebi ile tarafların ekte sunacağımız anlaşmalı protokol uyarınca boşanmalarına karar verilmesi isteminden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
Müvekkilem ile davalı 1998 tarihinde evlenmişlerdir. Bu evlilikten 1.1.2007 doğumlu ……… ve 1.1.2015 doğumlu ……….. adında müşterek iki çocukları bulunmaktadır.
Müvekkilem ve eşi ile ruhen ve fikren anlaşamamışlardır. Bu anlaşmazlıkta eşlerin hayata bakış açıları, görgü ve gelenekleri etkili olmuştur. Bütün bu durumlar sonuç olarak evlilik birliğinin temelden sarsılmasına ve de eşlerin bir daha bir araya gelerek ortak yaşamı sürdürmelerinin kendilerinden beklenmeyecek bir düzeye ulaşmasına sebebiyet vermiştir.
Müvekkilem ve eşi zamanla evliliğindeki olumsuzlukların düzeleceği ümidiyle bir süre bu huzursuzluklara katlanmayı göze almışlardır. Ancak zaman hiçbir şeyi değiştirmeyip evlilik birliği içerisinde süre gelen kavgalar ve gürültüler bu geçimsizliğe tuz biber ekerek uyuşmazlığı daha da şiddetlendirmiştir. Bu duruma düşen bir evlilikte ortak yaşamı devam ettirmenin taraflar açısından bir yararı kalmamıştır. Sosyal bir yara olmaktan başka anlamı kalmayan bu evliliğin boşanmayla sonuçlanması için mahkemenize boşanma davası açmak zorunlu olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER: MK.166 ve konuyla ilgili diğer hükümler…
KANITLAR : Nüfus kaydı, tanıklar sair deliller.
SONUÇ ve İSTEM :
Açıklanan sebeplerden dolayı dava dilekçesi ve Sayın Mahkemenize sunulacak anlaşmalı boşanma protokolü uyarınca boşanma talebimize karar verilmesini, ücreti vekalet ve yargılama giderlerinin de davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ederiz. 30.3.2021
Davacı Vekili
Av. Adı Soyadı
Sonuç
Anlaşmalı boşanma müessesesi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.166/3’te düzenlenen şartların karşılanması halinde eşlerin, daha hızlı ve pratik bir biçimde boşanmalarına imkan veren yargılama faaliyetidir. Eşler hakkında anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesinin maddi şartlarından biri olan “anlaşma” unsuru, anlaşmalı boşanma protokolü ile yerine getirilir. Makalemizde işbu protokole dair merak konusu hususlara değinilmiş ve protokol örneği paylaşılmıştır.
Sıkça Sorulan Sorular
- Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Düzenlenmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Eşler boşanma protokolünde; velayet, maddi ve manevi tazminat, nafaka, velayetin bırakılmadığı eş ile çocuk arasında tesis edilecek ilişki ve mal varlıklarına ilişkin düzenlemede bulunmalıdır.
- Anlaşmalı Boşanmak İçin Neler Gereklidir?
Boşanma dilekçesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, avukat ile temsil olunuyorsa vekaletname, boşanma protokolü ve tevzi bürosundan harçların ödendiğine ilişkin makbuz gerekir.
- Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma, istisna durumlar olmakla birlikte genellikle iki hafta ile iki ay arasında tamamlanır.