Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer; davada her iki taraf da ortak bir zeminde buluştuğu için oldukça kısa bir süre içerisinde tamamlanacaktır. Bu noktada davada hangi gelişmelerin olacağına göre de süreç içerisinde değişimler meydana gelebilmektedir. Boşanma davalarının iki farklı türü bulunmaktadır. Biri anlaşmalı boşanma bir diğeri ise çekişmeli boşanma olarak karşımıza çıkıyor.
Çekişmeli boşanmalarda nafakadan boşanma gerekçesine ve velayete kadar orta yol bulunması için çaba sarf edileceği için biri süre geçecektir. Tam da bu nedenle kişilerin anlaşmalı boşanmalarda daha kısa bir süre içerisinde davalarının sonuçlandırılması mümkün kılınacaktır. Bu süreç içerisinde maddi manevi haklarınızın korunması için alanında uzman olan bir hukukçudan yardım almanız gerekiyor. Hukuk Büroları size gerekli olan desteği eksiksiz bir biçimde verecektir.
Anlaşmalı Boşanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer; anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanmaya göre çok daha az yıpratıcı bir süreçtir. Bu alanda dikkate alınması gereken detaylardan bazıları;
- Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için tarafların evliliğinin en az 1 sene sürmesi gerekiyor. Bu noktada başlangıç tarihi de resmi nikah günü olarak belirlenecektir.
- Biri seneden az bir süredir evli olan kişilerin anlaşmalı boşanmasına da izin verilmeyecektir.
- Anlaşmalı boşanma davalarında avukatların da yardımı ve öncülüğünde bir metin hazırlanacaktır. Bu metin kapsamında gerekli olan bilgilendirmeler eksiksizi bir biçimde yapılır ana anlaşmazlıklarda nasıl bir orta yol bulunduğuna dair bilgiler verilir. Hakimin bu metni incelemesi ve onaylaması gerekmektedir. Metinde herhangi bir sorun ya da hukuki suiistimal fark edilirse hakimin metnin değiştirilmesini talep etme gibi bir hakkı da bulunuyor.
- Anlaşmalı boşanma adımının tamamlanabilmesi için her iki tarafın da mahkemede hazır bulunmaları gerekmektedir. Avukatın temsili bu alanda yeterli olmayacaktır. Anlaşmalı boşanmalarda her iki tarafın da hazır bulunmasının istenilmesinin nedeni anlaşmalı boşanmaya gerçekten rıza gösterip göstermedikleri konusunda beyanlarının alınmasıdır. Mahkemede size anlaşmalı boşanmayı kendi rızanız ile kabul edip etmediğiniz konusunda soru sorulacaktır.
- Taraflardan birinin davaya katılmaması durumunda boşanma gerçekleşmeyecektir.
- Anlaşmalı boşanmalar çekişmeli boşanmaya, çekişmeli boşanmalar da anlaşmalı boşanmaya dönüştürülebilmektedir. Bu konuda bir sınırlandırma getirilmemiştir.
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer; avukatınız tüm bu hususlar kapsamında size gerekli olan bilgileri anlık şekilde sunacaktır. Ayrıca davanın ilerlemesine dair gerekli olan bilgilendirmeleri yapmak da avukatınızın sorumluluğu altındadır.
Nafaka Talep Süreci
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer; kişilerin boşanma sürecinde nafaka talep adımlarını da tamamlaması gerekmektedir. Evliliğin sonlanmasının sonrasında her iki tarafın da yaşam standartlarının kötüleşmeden hayatlarına devam edebilmeleri için sunulan bir destek olarak da nitelendirilebilir. Bu alanda süre bakımından özellikle son dönemlerde kapsamlı hukuki, tartışmaların gerçekleştirildiği de net bir biçimde görülmektedir. Nafaka türleri denildiği zaman akla ilk olarak gelen seçenekler; yoksulluk, iştirak, tedbir ve yardım olarak sıralanmaktadır.
Karşı tarafın nafaka ödeme gücü ve ödeme yapılacak olan tarafın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bir tutar belirlenmektedir. Bu şekilde her iki tarafı da mağdur etmeden gerekli olan tüm adımların atılması mümkün kılınacaktır. Nafakanın ödenmemesi söz konusu olursa icra işlemi başlatabilirsiniz. Fakat ödeme yapması gereken tarafın herhangi bir mal varlığı bulunmuyorsa bunun için bir zorlama hapsi en azından tedbir nafakası kapsamında geçerli değildir. Tabi ki iki tarafın da haklarının korunması için ödeme aşamasının düzenli olarak tamamlanması temel öncelikler arasında kendini gösteriyor.
Maddi Manevi Tazminat Davası Açılabilir Mi?
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer; boşanma davasına ek olarak maddi manevi tazminat davası açma gibi bir hakkınız da bulunmaktadır. Bu süreç içerisinde evliliğin sizin hayat akışınıza verdiği zararın boyutu ölçüsünde biri maddi tutar talep edilebilmektedir. Maddi manevi tazminat davası açma süreci içerisinde kişilerin yine aynı şekilde karşı tarafın ödeme gücünü de göz önünde bulundurarak talep etmeleri gerekir. Tazminat bir tarafa ödül ya da ceza değildir.
Suiistimallerin ve evlilik boyunca yaşanan hak kayıplarının önüne geçilmesi için özel olarak oluşturulmuş bir prosedürdür. Genel olarak çekişmeli boşanma davalarında bu tip ek davalar da açılmaktadır. Siz talepte bulunmadan mahkemenin maddi manevi tazminat konusunda bir hükümde bulunmayacağını da bilmeniz gerekiyor.
Çocukların Velayet Hususu
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer; anlaşmalı boşanmalarda çocukların velayetinin kime verileceği konusunda da gerekli olan orta yol bulunmuştur. Çekişmeli davalarda ise bu konuda bir karar verilmesi daha uzun sürmektedir. Bu alanda en temel önceliğin çocuğun sağlıklı bir gelişim süreci tamamlaması olduğu da eklenmesi gereken hususlar arasındadır. Çocukların velayet hakları ile alakalı söz sahibi olma imkanları da vardır.
Fakat çocuklar fikirlerini beyan ettikten sonra yine nesnel veriler ışığında gerekli olan karar verilecektir. Alınan kararın ilerleyen aşamalarda yapılan itirazlar ya da hak feragatleri ile değişim görmesi mümkündür. Çocuğun maddi manevi hangi tarafta haklarının nasıl korunacağı ve gelişim sürecine hangi tarafın daha fazla katkı sağlayacağı temel düşünülen hususlardır. Velayeti almayan tarafın çocuğun bakımına maddi bağlamda katkı sağlaması için iştirak nafakası da bağlanacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer; Çocuğun Velayet Sürecinde Verilen İştirak Nafakası
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer; velayete sahip olmayan tarafın çocuğun bakımı ve büyümesi konusunda gerekli olan tüm unsurları yerine getirmesi için oldukça kapsamlı bir alt yapı geliştirilmiştir. Bu noktada kişilerin iştirak nafakası ile en azından maddi olarak gerekli olan görevi üstlenmesi için adım atılır. İştirak nafakasının bağlanması için tarafların herhangi bir başvuruda bulunması gerekmeyecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer; Delil Sunma Aşamasında Hassasiyetler
Davalarda haklılığın kanıtlanması için delil sunulması oldukça sıradan bir prosedürdür. Fakat sunulan delillerin niteliği konusunda çok dikkatli olmanız gerekiyor. Sunulan delilin kesinlikle hukuki yollardan elde edilmiş olması gerekiyor. Hukuken elde edilmemiş ve kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden unsurların asla mahkemeye sunulmaması gerekmektedir. Bu aşamada gizli ses ve görüntü kayıtlarının kesinlikle bir delil niteliğinde olmayacağının altı çizilmelidir. Bir kişinin size farklı biri kişinin duyacağını bilmeden anlattığı hususlar da delil niteliğinde değildir. Hatta sunulan bu hususlar kapsamında kişilerin özellikle karşı tarafın haklarını ihlal etmesi sebebi ile kendilerinin suçlu konumuna düşmesi gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer; Uzman Biri Ekipten Destek Alın
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer; boşanma süreci içerisinde konusunda uzman olan bir ekipten yardım almak bu süreç içerisinde sizi memnun edecektir. Özellikle Hukuk Büroları gibi Aile Mahkemesi davalarında birçok farklı dava dosyasında tecrübe edinmiş olan kadroya sahip olmak sizin için artık çok daha kolay bir hal alacaktır. Uzman ekipler arasında tercihte bulunurken daha öncesinde kaç davaya bakıldığı ve kaçının olumlu sonuçlandığı gibi hususların da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu şekilde boşanma sürecinde temsiliniz daha başarılı sonuçlanacaktır. Hukuk Bürosu davanın açılmasından başlayarak dava niteliklerinin incelenmesine ve süreç hakkında size bilgilendirme yapılmasına kadar her alanda gerekli olan desteği sunacaktır.