Boşanmada Mal Paylaşımı
Boşanmada mal paylaşımı, bir evliliğin sona ermesi halinde tarafların mal varlığının yasalara uygun şekilde bölüştürülmesidir. Türk Hukukunda mal paylaşımı evlilik birliği kapsamında değerlendirilir. Çok üzücü bir süreç olan boşanmanın daha da problemli olmaması için paylaşımın doğru yapılması önemlidir. Türk Medeni Kanunu’nda mal paylaşımı ile ilgili maddeler açık olsa da uygulamada davalar oldukça karmaşıktır. Bu nedenle hak kaybı yaşanmaması için deneyimli bir avukat ile birlikte çalışılmalıdır.
Boşanmada Yasal Mal Paylaşımı
Türk Medeni Kanunu’nda evlenen çiftler yasal olarak, edinilmiş mallara katılma rejimine tabii kabul edilir.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi (Yasal Mal Rejimi)
Edinilmiş mallara katılma rejimi kurallarına göre, evlilik süresince edinilen mallar ortak kabul edilir. Söz konusu mallar boşanma halinde çiftler arasında eşit paylaşılır.
Mal Rejimi Seçimi
Türk Medeni Kanunu uyarınca çiftler kendi istekleri dahilinde mal paylaşımı için farklı rejimleri seçebilir. Çiftler kendi tercihlerine göre yasal mal rejimi dışında, farklı bir mal rejimine tabi olabilirler. Fakat bunun için yasal olarak düzenlenmiş mal rejimi sözleşmesi yapılması gerekir.
Seçilebilecek yasal mal rejimleri şunlardır:
Mal Ayrılığı
Her eş kendisine ait mal varlığından sorumludur. Boşanma durumunda mallar ortak değerlendirilmez.
Mal Ortaklığı
Mallar eşler arasında ortak kabul edilir. Boşanma halinde mallar eşit olarak bölünür.
Paylaşmalı Mal Varlığı
Evlilik birliği sırasında edinilen mallar ortak kabul edilir. Eşlerin kişisel mal varlığı ayrıca korunur. Boşanma halinde sadece evlilik birliğinde edinilen mallar bölüştürülür.
Mal Rejimi Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Evlenen çiftler edinilmiş mallara katılma rejimi dışında bir rejim seçmek için mal rejimi sözleşmesi yapmalıdır. Mal rejimi sözleşmesi evlenmeden önce ya da sonra yapılabilir. Sözleşme sırasında tarafların özgür iradesi geçerlidir.
Mal rejimi sözleşmesi noter huzurunda yapılmalı, noter tarafından onaylanmalıdır. Aksi takdirde yapılan sözleşmenin yasal bir geçerliliği yoktur.
Mal Rejimi Sözleşmesi Yapılmadığında Geçerli Durum Nedir?
Eğer çiftler aralarında herhangi bir sözleşme yapmazsa, otomatikman edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olurlar.
Mal rejimi sözleşmesi yapmak, uzun vadeli etkileri olan bir karardır. Bu nedenle sözleşme yapılmadan önce bir avukattan profesyonel destek alınması çiftlerin yararına olur.