İcra Hukuku
Günümüzde birçok kişi alacağını tahsil edemediği için ekonomik olarak zor zamanlar yaşayabiliyor. Söz konusu bu alacakları tahsil edebilmek için yasal olarak tarif edilebilecek yöntem ise şüphesiz icra olur. İcra hukuku da tam olarak bu konuları kapsayıp alacağınızı yasal yollarla tahsil edebilmek için başvurmanız gereken yöntemdir. Biz de bu yazıda sizleri icra hukuku hakkında daha çok bilgi verebilmek için kafanıza takılan bütün sorulara cevap verip bilmeniz gereken noktaları işledik.
İcra Hukuku Nedir?
En basit deyim ile anlatacak olursak herhangi bir alacağı yasal yollar kullanarak tahsil edebilmek için başvurulan yönteme icra adı verilir. İcra hukuku Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde geniş bir uygulama alanına sahip olup aklınıza gelebilecek her türlü borç ve alacak konusunu kapsar. Borcunu ödemeyen kişinin borcunu tahsil edebilmek için icra hukuku devlet zoru ile tahsilat işlemini yürütür. Burada haciz kavramı yaygın olarak kullanılıp eğer belirlenen süre içerisinde söz konusu borç ödenmezse haciz yöntemine gidilir.
İcra Hukuku Neleri Kapsar?
İcra hukuku temel olarak bir alacaklının borçlu kişide olan alacağını tahsil edebilmesi için devlet zoru ile ödemeye teşvik etmesidir. Günümüzde insanlar pek çok konuda borçlu ya da alacaklı konumunda bulunabildiği için icra hukuku geniş bir kapsama alanına sahip olur. Bunlara temel başlıklar altında göz atacak olursak karşımıza;
- Kira
- Nafaka
- Tazminat
- Sözleşmeden doğan borçlar
- Alışveriş
Gibi alanlar çıkacaktır. Buradan da görebileceğiniz üzere insanların bir şeyler satın alabilmek için ya da borçlu konumuna düşünebilmek için birçok yöntem bulunur.
İcra Hukukunda Süreler
Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi hukuk içerisinde eğer bir borç belirtilen tarihte ödenmezse haciz aşamasına geçilir. Konuya daha yakından göz atacak olursak icra hukukunda süreler yasa koyucu tarafından belirlenip değişkenlik gösterir. Bu süreler 7 gün, 1 ay, 1 yıl, ya da 10 yıl olarak değişip kanun yürütücüler tarafından belirlenir.
Hangi Durumlarda Haciz Oluşur?
Haciz kendisine büyük bir yer bulup birçok kişinin başvurmak zorunda kaldığı yöntemlerden birisidir. Haciz icra dairesi tarafından uygulanan ve söz konusu borcu hiçbir şekilde ödenmemesi durumunda devlet tarafından zorla tahsil yöntemine gidilmesi anlamını taşır. Haciz durumu oluşmadan önce icra dairesine alacağını tahsil etmek için başvuran kişiler söz konusu borcun miktarını belirttikten sonra ödenmesi için bir süre belirlenir. Bu süre içerisinde kendisine ulaşan tebligata cevap vermek ve söz konusu ödeme konusunda anlaşmaya varmak borçlu kişinin yükümlülüğüdür. İcra hukuku içerisinde eğer tebligat ulaştığı andan itibaren belirlenen tarihte cevap verilmezse ( ortalama 7 gün ) icra dairesi tarafından haciz işlemleri başlatılır.
İcra Nasıl Yapılır?
İcra nasıl yapılır konusuna değinecek olursak bunun için öncelikle yasal yollarla bir borcun var olduğunu kanıtlamanız gerekir. Eğer alışveriş neticesinde doğan bir borç söz konusuysa bu gibi durumlarda fatura borcu kanıtlayabilecek delil niteliği taşır. Benzer durumlarda ise hazırlanmış olan sözleşmeler, yapılan işlemler ve borçlu kişinin borcunu kabul ettiğini ispatlayan herhangi bir kanıt yeterli olacaktır. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey ise icra hukuku konusunda uzman olan bir icra avukatı ile anlaşmak olacaktır. Bu avukat sizin adınıza;
- Borçlu kişi ile anlaşma
- Yasal süreç hakkında bilgilendirme yapma
- Borcu icra dairesine taşıma
- Süreci takip etme
- Haciz yöntemi ile borcu tahsil etme