Ceza Hukuku Kanun Yolları
Ceza hukuku kanun yolları; CMUK’un 322. Maddesinin 4,5 ve 6 fıkraları haricinde 305 ila 326 maddesi yürürlük üzerinden değerlendirilmektedir. Ceza hukuku kanunları, itiraz, temyiz, olağanüstü kanunlarda ise; Yargıtay Cumhuriyet başsavcılık itirazı aynı zamanda kararın bozulması veya yenilenmesi üzerinedir. Kararı veren merci ve üst merci üzerinden hukuki yollara başvurulur.
Ceza Hukuku Tutuklu Başvurusu
Ceza Hukuku Kanun Yolları arasında tutuklunun C. Savcılığı üzerinden başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. Zabıt katibine yapılacak olan başvurularda, başvuru beyanı ve dilekçesi için sanık ya da tutuklunun hakları bulunmaktadır. Aynı zamanda kurum müdürüne ve görevli olan merciye başvuru yapma hakkı bulunur.
Kanun yolları üzerinden, tutuklunun itiraz hakkı bulunmakta ve bu süreç içinde avukata başvuru yapılması sağlanmaktadır. Zabıt katibi ya da kurum müdürü üzerinden itiraz, temyiz, dava sonucunun yenilenmesi için başvuru yapma hakkı bulunacaktır. Ceza avukatıyla birlikte dilekçe hazırlanır, başvuru şartları yerine getirilerek mahkemeye yeniden başvuru yapılarak, gerekli merciye belge teslimi yapılması sağlanabilmektedir.
Ceza Hukuku Genel Hükümlerin İtirazının İncelenmesi
Sulh ceza mahkemesi üzerinden itirazların incelenmesi için yargı üzerinden asliye ceza mahkemesine başvuru yapılma hakkı bulunmaktadır. Ceza Hukuku Kanun Yolları 2010 itibariyle yapılan düzenlemelere göre bölge adliye mahkemesinin ceza dairelerinin kararları ile Yargıtay’ın verdiği kararların incelenmesi üzerine hak talebinde bulunma hakkı vardır. Üyenin kararını, daire başkanının ve ceza dairesinin numara ile izlenen kararının incelenmesine tabi tutulabilir.
Ceza hukuku çerçevesinde yapılan itirazların incelenmesi için mahkemede görev alanlar aynı zamanda kararın verildiği kişi üzerinden dilekçe ile başvuru yapma imkanı Türk Ceza Kanunu çerçevesinde yer almaktadır. Özel durumlar, yanlış kararlar ve dava düşümleri için de bu alanlarda inceleme yapılması esas alınabilir.
Ceza Hukuku Kanun Yolları; Ceza Hukuku İtiraz/ İtiraz Dilekçesi
Ceza Hukuku Kanun Yolları; hakimlik kararının ve istinai haller üzerinden mahkeme kararlarının hukuki yönden incelenerek itiraz edilmesi hakkının bulunduğu süreçtir. Verilen hükümlerin bir üst mahkeme tarafından incelenmesi için yapılacak başvuru çerçevesinde, ceza avukatı da sürece dahil olabilmektedir. İncelemeler, kararı veren mahkeme tarafından değil, başka ve üst merciler tarafından yapılmaktadır.
Mahkeme tarafından verilen kararın itiraz edilerek geri çekilmesi ya da yeniden incelenmesi üzerine dilekçe hazırlanması sağlanacaktır. Dilekçe yazılması, mahkemeye başvuru yapılması ve meselenin maddi ya da hukuki yöntemlerle çözülecek düzlemlerde olmasına dayanmaktadır. İnceleme yapılır, itiraz nedeni araştırılır ve itiraz sonucu başvuru yapan kişi ya da kuruma bildirilir.
Ceza Hukuku İtiraz Nedenleri Nelerdir?
Ceza Hukuku Kanunları ve CMK maddeleri gereğince, sanığın itirazda bulunması için belirli hususlara uyması gerekmektedir. Yeni kanun acele itiraz ve adi itiraz ayrımlarının kaldırılması ile birlikte tutuklama kararının da kaldırılması üzerine itiraz dilekçesi verilebilmektedir.
- 271. Maddenin 4. Fıkrası gereğinde ilk defa merci tarafından kişiye verilen tutuklama kararının itirazı
- Çocuk mahkemesinin koruyucu veya destekleyici tedbir kararlarının itirazı ÇKK 14 madde üzerinden incelenir.
- CMK 101. Madde gereğinde mahkeme tarafından verilen tutuklama kararının incelenmesi
- 231. Madde hususlarına dayanarak hüküm açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi.
Ceza Hukuku Kanun Yolları; yukarıdaki durumlarında sulh ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesi üzerinden itiraz etme imkanı sağlanacaktır.
Ceza Hukuku Kanun Yolları; Ceza Hukuku istinaf Yolları
CMK sistemi üzerinden istinaf esaslarına dayanarak, hukuka aykırılık üzerinden inceleme başlatılması talep edilebilmektedir. Yargıtay tarafından delil değerlendirilmesi yapılarak CMK 272 madde ile istinaf kabulü gerçekleştirilir. Türkiye’deki mahkeme kararlarında istinaf yollarının kabul edilmesi verilen kararın incelenmesi ve irdelenmesi üzerinden gerçekleşmektedir. Dar manada istinaf ve geniş manada istinaf Ceza Hukuku Kanun Yolları arasında yer almaktadır.
Tanık, bilirkişiyi dinleme, ifade ve kanunların yeniden incelenmesi durumlarının yeniden gündeme geldiği istinaf yolları her vatandaşın hakkı olarak görülmektedir. Geniş manada istinaf ve dar manada istinaf üzerinden dosya incelemeleri farklılık göstermektedir.
Ceza Hukukunda İstinaf Başvuru Nasıl Yapılır?
İstinaf başvuru yapmak için müvekkilin neden gösterme zorunluluğu bulunmamaktadır. Nedensellik belirli bir hukuki düzlem üzerinden değerlendirileceği için ceza avukatıyla birlikte başvuru yapılması, kanunlar çerçevesinde daha iyi bir sonucun oluşmasını sağlayacaktır. İstinaf incelemesi durumlarında en az 5 yıl hüküm giymiş olan kişinin temyiz alabilmesi için de incelemeler yapılabilmektedir. Ceza Hukuku Kanun Yolları; Cumhuriyet savcılığı üzerinden istinaf nedeni gösterme mecburiyeti atlanmadan ‘’ Hükmün bu nedenden dolayı bozulmasını’’ talep etme hakkı bulunmaktadır.
Başvuru için bölge adliye mahkemesine dosya sunulması ve dilekçe verilmesi gerekeceği gibi CMK 279. Madde gereğinde başvuru reddi, hükmün bozulması ya da ilk derece mahkeme kararının kaldırılması üzerine işlemler yapılabilmektedir.
Ceza Hukuku Kanun Yolları; Ceza Mahkemesi Şüpheli Ya da Sanığın Başvuru Hakkı
Ceza Hukuku Kanun Yolları, temyiz, istinaf ve kararın geri çekilmesi başvuruları için şüpheli ya da sanığın başvuru hakkı bulunmaktadır. Sanık, kendisini savunarak ya da sanığın yakını usul ve esaslara uyarak bu duruma göre başvuru yapabilir. Örneğin sanığın sağır ya da dilsiz olması durumunda çocuğunun veya yakının da bunu şekilde başvuru yapma seçeneği bulunmaktadır. Türk ceza hukuku ve hukuki alanında CMK itiraz, temyiz ve inceleme için şüphelinin de başvuru yapmasını sağlamaktadır.
Zorunlu müdafi ya da müdafinin kanun yolları fark etmeksizin başvuru yapmasını sağlayacak seçenekler sunulmuş, bu alanda yasal temsilcilere de hak verilmiştir.
Ceza Hukuku Kanun Yolları; Ceza Mahkemesi Yasal Temsilcinin Başvuru Hakkı
Yasal temsilcinin Ceza Hukuku Kanun Yolları üzerinden başvuru hakkı kanunların 262. Maddesinde geçerlilik göstermektedir. Şüphelinin ya da sanığın eşinin veya yasal temsilcisinin başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. Medeni kanunda ayırt etme üzerinden incelemeler yapılarak, sanığın ya da şüphelinin yaşının küçüklüğü, akıl zayıflığı, sarhoşluğu, akla uygun şekilde davranamaması durumlarına bakılarak temsil etme hakkı verilmiştir.
Eşi ya da yasal temsilcisi, mahkemeye başvuru yaparak, kanunların veya hükmün üzerinden incelemeler başlatma hakkına sahiptir. İtiraz ve ceza temyiz dilekçesini de ceza ya da sulh mahkemesi üzerinden verebilir. Ceza genel kurulunun da benimsediği çözüm yolları üzerinden sanık ya da katılanın 15 yaşın altında olması durumlarına da bakılmaktadır.
Ceza Mahkemesi Avukatın Sanık Ya da Şüpheli Yerine Başvuru Hakkı
Ceza mahkemesi kanunu gereğince müdafi ya da vekilin görevlendirilmesini yapan usullere göre, sanık veya şüphelinin başvuru işlemlerini avukatı da yapabilmektedir. Ceza Hukuku Kanun Yolları; temyiz, itiraz ve inceleme kararı için başvuru yapılması durumlarına bağlı olarak avukatın görevi üstlenme hakkı verilmiştir. CMK. Kanun yoluna başvuru yapılmasında istinai hükümler haricinde, hapis cezasının veya temyiz kararının itirazı başvurusunu avukat yapabilmektedir. Ceza avukatı aynı zamanda şüpheli ve sanığın dilekçe, dosya ve savunma haklarını da üzerinde taşımaktadır.
Ceza Hukuku Ve Danışmanlık Bürosu
Hukuk Büroları, ceza hukuku sürecinde, temyiz, istinaf ve inceleme kararlarının verilmesi için gerekli olan incelemelerin yapılmasını sağlayacaktır. Alanında uzman olan avukatlarla birlikte, ceza hukuku çerçevesinde dosya düzenlenmesi, müvekkilin savunulması, delil toplanması, itiraz dilekçesi hazırlanması görevleri yerine getirilecektir. Hukuk bürosu üzerinden başvuru yaparak, ceza avukatıyla profesyonel bir sürecin başlatılması, dilekçe ve dosya sunulması evresi için danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.